Analistii de pe Wall Street se intreaba cate banci ar mai putea da faliment si, mai ales, cine urmeaza, dupa colapsul de la sfarsitul saptamanii trecute al IndyMac, una dintre cele mai mari banci ipotecare din SUA, potrivit editiei online a International Herald Tribune.

Autoritatile de reglementare din Statele Unite se asteapta ca zeci de banci americane sa dea faliment la anul, in contextul scaderii constante a pretului caselor si extinderii creditelor neperformante, potrivit publicatiei citate.

Bancile americane se afla, insa, intr-un pericol mult mai mic decat la sfarsitul anilor '80 si inceputul deceniului urmator, cand mai mult de 1.000 de institutii asigurate federal au dat faliment, in timpul crizei economiilor si a creditelor.

Caderea, cel mai mare colaps al institutiilor financiare americane de la Marea Criza incoace, a determinat o interventie de sustinere facuta de guvern care i-a costat pe contribuabilii americani aproape 125 de miliarde de dolari, potrivit International Herald Tribune (IHT).

Problemele actuale se extind insa atat de rapid la unele dintre bancile mici si mijlocii, incat este posibil ca 150 de banci din cele 7.500 din SUA sa dea faliment in urmatoarele 12-18 luni. Alte banci ar putea sa isi inchida unitati sau subisidiare si sa caute posibilitati de a fuziona.

"Toata lumea face liste si incearca sa isi dea seama care va fi urmatoarea banca falita, aceasta este prima intrebare, a doua, cate vor fi de fapt", a declarat, pentru International Herlad Tribune, analistul Richard Bove de la Ladenburg Thalmann, una dintre cele mai vechi banci de investitii din lume.

Ladenburg Thalmann a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, o lista de banci care au probleme.
"A treia intrebare, din punctul de vedere al Washingtonului, este cat de grave vor fi efectele asupra economiei", a adaugat Bove, potrivit publicatiei citate.

Multi investitori se simt amenintati dupa ce autoritatile federale de reglementare au declarat, saptamana trecuta, falimentul IndyMac Bank, cu sediul in California, una dintre cele mai mari banci de economii si de credite din SUA.

Cu active de 32 de miliarde dolari, IndyMac, ce fusese separata de Countrywide Financial Corporation, a fost cea mai mare banca americana ce a dat faliment, in ultimii 20 de ani.

Viitorul bancilor Fannie Mae si Freddie Mac, vital pentru intregul sector bancar

Acum, in contextul in care administratia Bush incearca sa puna capat crizei de la cele doua mari banci ipotecare americane, Fannie Mae si Freddie Mac, rezultatele financiare ce vor fi publicate zilele si saptamanile viitoare de unele dintre cele mai mari firme din tara ar putea transmite mai multe semnale sumbre despre starea deplorabila a industriei financiare.

Viitorul Fannie Mae si Freddie Mac este vital pentru banci, depozite, credite si pentru institutiile financiare care detin valori mobiliare de 1.300 miliarde dolari emise sau garantate de catre cele doua banci ipotecare, explica pagina de internet citata.

Daca Fannie Mac si Freddie Mac devin neperformante si nu isi pot acoperi obligatiile, bancile dependente ar putea fi obligate sa faca majorari de capital de miliarde de dolari.

Marile institutii care urmeaza sa isi afiseze rezultatele financiare saptamana aceasta, Citigroup si Merrill Lynch, nu sunt in pericol sa dea faliment, dar unii dintre analisti se asteapta ca reprezentantii celor doua grupuri financiare sa anunte deprecieri de active de mai multe miliarde de dolari.

Timpul ar putea sa se scurga repede, insa, pentru bancile mici si mijlocii. Acestea difera ca dimensiuni si amplasament, dar teama lor comuna este colapsul pietei imobiliare si criza creditelor ipotecare. Majoritatea acestor banci sunt mult mai mici decat marii giganti industriali, care si-au atras atata atentie din partea autoritatilor de reglementare si a investitorilor.

Cu toate acestea, doar sase banci au dat faliment anul acesta, printre care IndyMac.

Listele agentiei Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC)

In 1994, un raport al Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), institutie guvernamentala americana ce garanteaza o parte din depozitele bancare, dadea o lista de 575 de banci care ar putea fi in pericol.

In primavara, agentia era ingrijorata doar din cauza a 90 de banci. Numarul de banci de pe lista FDIC ar putea creste in august, insa, cand guvernul va publica o lista actualizata, mai scrie International Herald Tribune.

"Bancile falite indica posibile evenimente de aceeasi natura dar nu le prevad cu certitudine", a observat fostul presedinte al FDIC de la inceputul anilor 1980, William Isaac, actual presedinte al unei firme de consultanta financiara din Virginia, Secura Group. "Anul acesta vom vedea mai multe banci care au probleme, mai multe banci falite", a estimat Isaac, citat de International Herald Tribune.

Iar IndyMac, una dintre cele mai mari banci ipotecare americane, nu se afla in primavara pe lista guvernamentala de banci vulnerabile, semn ca si alte banci cu probleme ar putea sa existe in afara ariei de acoperire a radarului, scrie International Herald Tribune.

Federal Deposit Insurance Corporation are 53 de miliarde de dolari pusi deoparte ca sa ii ramburseze pe consumatori pentru depozitele de la bancile falite. IndyMac va consuma intre 4 miliarde si 8 miliarde de dolari din fond, potrivit estimarilor FDIC, ceea ce ar putea forta agentia sa ceara mai multi bani de la bancile pe care le asigura, mai scrie International Herald Tribune.

Agentia nu dezvaluie numele bancilor care considera ca sunt vulnerabile. Analistii au insa propriile lor liste, iar investitorii care mizeaza impotriva socurilor aduna astfel de liste.

In ultimele saptamani, cotatia actiunilor unor banci regionale, cum ar fi BankUnited Financial Corporation din Florida sau Downey Financial Corporation din California, a scazut solid, ca urmare a ingrijorarilor pentru starea financiara a bancilor.

Un purtator de cuvant al BankUnited a spus ca banca a evitat atent creditele ipotecare cu grad mare de risc.

Cine urmeaza, se intreaba analistii

In raportul sau "Who Is Next?" ("Cine urmeaza?") de la sfarsitul saptamanii trecute, analistul Richard Bove a publicat ponderea unor credite bancare neperformante, fie pentru ca activele au fost sechestrate, fie ca a trecut scadenta de plata de 90 de zile.

Bove a introdus conceptul unei "zone de alerta", care depaseste un prag de 5%. Sapte banci se incadreaza in aceasta categorie.

Guvernul s-ar putea confrunta, insa, cu mai putine falimente decat in trecut, deoarece fondurile private de investitii ar putea cumpara o serie de banci care au probleme.

Autoritatile de reglementare iau in considerare posibilitatea schimbarii unor reglementari care sa permita fondurilor inchise de investitii sa cumpere pachete mai mari de actiuni la banci, iar mai multi investitori proeminenti, cum este Wilbur Ross, au adunat fondurile si sunt gata de actiune, potrivit International Herald Tribune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.