Nicolae Coroiu, directorul general al companiei Electrica, si Paolo Scaroni, directorul executiv al companiei italiene Enel, au semnat, ieri, documentele finale privind vanzarea-cumpararea unui pachet de 51% din actiunile companiilor de distributie Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Valoarea tranzactiei este de 112 milioane de euro, care include atat achizitia unor pachete minoritare de actiuni, cat si majorarea simultana a capitalului celor doua companii. Evenimentul marcheaza finalizarea privatizarii celor doua societati, proces care a inceput cu semnarea contractului din iulie 2004.

La ceremonie au participat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, ministrul italian al activitatilor productive, Claudio Scazola, si presedintele Enel, Pierro Gnudi.

Desi aproape jumatate din populatia Romaniei va beneficia in acest an de serviciile unor firme private pentru alimentarea cu energie electrica, autoritatile au anuntat recent ca in toata tara vor fi practicate aceleasi tarife la consumatorii casnici. Insa, o data cu liberalizarea pietei energiei, acest mecanism va fi dat peste cap, si atunci fiecare consumator va putea negocia contractul cu ce furnizor doreste. In viitorul apropiat, repercusiunile acestei privatizari se vor rasfrange asupra consumatorilor industriali, potrivit ministrului economiei si comertului, Codrut Seres.

Recuperarea investitiilor ridica semne de intrebare

Pentru pachetul de 24,62%, grupul italian va plati 35,1 milioane de euro. In urma majorarii capitalului, care presupune fonduri de 76,7 milioane de euro, Enel va controla 51% din actiuni. Pe langa sumele platite pentru pachetul majoritar, Enel va prelua datoriile celor doua societati, de aproape 100 milioane de euro. Recuperarea investitiilor efectuate de Enel ar insemna o crestere a tarifelor, insa autoritatile au o cu totul alta conceptie. Potrivit unor surse oficiale, rata de recuperare a investitiei este de circa 12% in primul an si de 10 % in urmatorii ani.

Prin IFC, Banca Mondiala ar putea deveni actionar la Enel

International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, si-a anuntat recent intentia ca ar putea acorda Enel Romania credite de pana la 170 milioane de euro pentru finantarea investitiilor la firmele Electrica Banat si Dobrogea. Potrivit unui anunt al diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, valoarea totala a proiectelor de restructurare ale celor doua societati pentru perioada 2005-2008 este de 221 milioane de euro. Finantarile vizeaza atat investitiile in modernizare, cat si acoperirea necesarului de capital de lucru. Insa, Paolo Scaroni, reprezentantul Enel, a declarat ca "este o simpla operatie de finantare, si cele 170 milioane de euro au fost cerute IFC pentru a se putea finaliza prima transa pentru privatizarea celor doua filialele".

Italienii ravnesc si la Electrica Muntenia Sud

Reprezentantii grupului Enel au precizat ca intentioneaza sa participe si la alte privatizari din domeniul energetic, fiind interesati de filiala Electrica Muntenia Sud, de cele trei complexe energetice, de Centrala Nucleara de la Cernavoda si de Hidroelectrica.

Potrivit datelor statistice, cele doua societati preluate de Enel deservesc 1,4 milioane de clienti, in regiuni cu o populatie totala de 3,7 milioane de locuitori. Filiala Banat acopera distributia pe o suprafata de 32.000 de km patrati, in judetele Timis, Arad, Caras Severin si Hunedoara, si furnizeaza 10% din vanzarile de electricitate din Romania. Societatea Dobrogea contribuie cu 9% din livrarile de energie electrica din tara, pe o suprafata totala de 25.000 de km patrati, in Constanta, Tulcea, Ialomita si Calarasi. Batalia pentru preluarea filialelei Muntenia Sud se anunta a fi acerba, tinand cont ca si compania E.ON, care a semnat contractul de privatizare pentru Electrica Moldova, si firma CEZ (Cehia), care s-a angajat sa preia Electrica Oltenia, si -au aratat interesul pentru aceasta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.