"Leul romanesc, apartinand unui regim de schimb flexibil, pare a fi una dintre valutele cele mai instabile pe termen scurt", spun specialistii Coface, intr-un studiu publicat marti, referitor la efectele crizei financiare pe plan mondial.

Acestia considera, insa, ca valutele tarilor emergente vor fi afectate intr-o mica masura de criza creditelor. Rata de schimb "este adesea protejata de un nivel crescut al rezervelor in valuta, al sistemelor de schimb fixe a caror credibilitate este intretinuta de viitoarea apartenenta (chiar indepartata) la zona euro, in cazul Bulgariei sau al Tarilor Baltice".

Analistii Coface preconizeaza, insa, o temperare a activitatii de creditare, dar si a celei economice, in general, in Europa emergenta, in care este plasata si Romania. "Este zona in care se situeaza cele mai multe tari sub supraveghere negativa sau declasate - Turcia, Bulgaria, Romania, statele baltice".

Citeste si:

Romania este considerata una dintre cele mai "fragile" economii emergente din regiune, in special din cauza acoperirii nevoii de finantare din imprumuturi progresive ale firmelor si bancilor.

Compania Coface a coborat, in octombrie 2007, ratingul Romaniei de la 'A4' la 'A4-', motivandu-si decizia prin vulnerabilitatea leului, cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat si incetinirea reformei din cauza instabilitatii politice.