Daca la Bac se copiaza pe rupte, fiind arestati chiar directori de scoli, universitatile se inarmeaza cu tehnologie avansata pentru combaterea acestui fenomen.

La Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT) au fost achizitionate aparate speciale pentru detectarea dispozitivelor mobile.

Un asemenea aparat, care depisteaza chiar si echipamentele mobile de generatia a treia, a presupus o investitie de aproximativ 550 de euro din partea Facultatii de Electronica si Telecomunicatii.

Atat frecventele de transmisie recunoscute, cat si raza de detectie pot fi usor programate datorita interfetei cu calculatorul pe care o asigura dispozitivul anticopiat realizat in Marea Britanie.

Puterea led-ului rosu

Modul de functionare este simplu: daca la o distanta de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonica, aparatul atentioneaza prin aprinderea unui led rosu.

Acelasi led semnalizeaza periodic si prezenta unui telefon mobil pornit, indiferent de reteaua in care transmite acesta.

Daca studentii renunta la deja traditionalul handsfree in favoarea microcastilor wireless cu conectare prin bluetooth, montate pe timpan sau in canalul auditiv, aparatul anticopiat poate provoca leziuni, motiv pentru care „la intrarea in sala, examinatii vor semna o declaratie pe proprie raspundere ca nu detin dispozitive mobile", a declarat profesorul Florin Alexa, responsabil cu achizitia detectoarelor.

Pentru ca perchezitionarea studentilor nu este permisa, cand se observa ca un candidat utilizeaza sisteme de telefonie mobila pentru a copia, acestuia i se cere sa-si demonstreze singur nevinovatia sau sa redea oral informatiile din lucrarea sa.

Sistem folosit si la admitere

Competitia pentru ocuparea unui loc fara taxa a adus reclamatii ale studentilor privind procesul de evaluare, asa ca primele teste se vor face chiar la examenul de admitere din acest an. „Pentru ca o parte din absolventii de liceu sunt deja familiarizati cu metodele moderne de copiat, vor fi utilizate aparate de detectie si la examenul de admitere la facultate", a declarat rectorul UPT, prof. Nicolae Robu.

Ideea utilizarii acestor sisteme a fost preluata in urma unei vizite a rectorului la institutele de cercetare germane care realizeaza aparate de bruiaj pentru asigurarea securitatii informatiei in cadrul sedintelor politice sau a penitenciarelor.