Aproape 3,3 milioane de romani salariati primesc in fiecare luna bonuri de masa, potrivit estimarilor emitentilor de tichete. In conditiile in care populatia salariata a Romaniei este de 9,7 milioane, se poate spune ca un angajat roman din trei plateste la magazin cu hartia miraculoasa. Conform ultimelor studii, tichetele de masa sunt in topul beneficiilor acordate de companii: 72% dintre firme le dau asemenea bonusuri angajatilor.

La zece ani dupa aparitia legii privind acordarea bonurilor de masa - pe 9 iulie 1998 - piata de tichete s-a diversificat si este dominata in proportie de 95% de trei mari emitenti: Accor Services, Sodexho si Cheque Dejeuner. Astazi, in Romania exista cinci tipuri de tichete, insa 90% dintre cele emise sunt tichete de masa, ne-a spus Cristina Hlinschi, director de marketing si comunicare la Accor Services Romania. Pentru bonurile acordate, angajatorul nu plateste nimic la stat, deoarece sunt deductibile fiscal si nu se percepe impozit pe valoarea lor. Pot acorda insa tichete de masa, cadou, de cresa etc. doar firmele care nu au datorii catre bugetul de stat sau cele locale. In Romania sunt utilizate cinci tipuri de tichete.

> Tichete de masa. Cunoscute si ca „bonuri de masa“, au valoarea de 7,88 lei fiecare si se pot acorda pentru fiecare zi lucrata. Nu sunt impozitate. Valoarea lor creste o data la sase luni, in functie de scumpirile alimentelor. Se folosesc pentru plata produselor alimentare sau pentru plata consumatiei la cantine si restaurante.

> Tichete cadou. Se acorda angajatilor de Sarbatori (Craciun, Paste, 1 Iunie, 8 Martie) si nu se impoziteaza daca nu depasesc 150 de lei pe beneficiar. Sumele alocate tichetelor cadou nu trebuie sa depas easca plafonul de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Cu tichetele cadou pot fi cumparate diferite produse: de la imbracaminte, carti, cosmetice pana la mobilier.

> Tichete de cresa. Au valoarea de 330 lei pe luna si nu se plateste niciun impozit pe ele. Se acorda mamelor care revin la locul de munca, pana cand copilul implineste 2 ani, sau tatalui, daca e singurul angajat in familie. Se folosesc pentru plata taxelor de cresa.