Economia chineza se ridica, in prezent, la aproximativ 3.000 miliarde de dolari, in comparatie cu Statele Unite, al caror PIB atinge 14.000 miliarde de dolari

Cresterea rapida a produsului intern brut chinez este stimulata in special de cererea mare la nivel national
Un studiu realizat de o organizatie americana de cercetare arata ca, pana in 2035, China va avea cea mai mare economie a lumii.

In ultimii zece ani, economia chineza a crescut, in medie, cu 10% pe an si continua sa fie puternica si in 2008, se arata in raportul realizat de economistul Albert Keidel de la „Carnegie Endowment for International Peace", citat de AFP.

Pentru ca succesul economiei chineze nu se datoreaza exploziei de exporturi, ci mai degraba de cererea mare la nivel national, economia asiatica isi va continua expansiunea si pe parcursul secolului XXI. Keidel estimeaza ca, pana in 2015, China va surclasa SUA ca cea mai mare economie a lumii.

Standardul de viata nu se va imbunatati
In prezent, produsul intern brut (PIB) al Chinei este de aproximativ 3.000 miliarde de dolari in comparatie cu Statele Unite, al caror PIB atinge 14.000 miliarde de dolari. Pe baza unei unitati de masura mai controversate utilizate de Banca Mondiala, paritatea puterii de cumparare (PPP), Keidel subliniaza ca PIB-ul chinez este aproape jumatate din cel al SUA.

Conform acestei metode de calcul, economia chineza o va ajunge din urma pe cea americana in 2020, cu un echivalent a 18.000 miliarde de dolari.

Schimbarea economica dramatica va ajuta China sa devina o putere importanta si in alte domenii, cum ar fi cel militar si cel diplomatic.

Economistul Albert Keidel sustine ca economia chineza o va depasi pe cea a SUA in 2035, iar pana in 2050, PIB-ul Chinei va ajunge la 82.000 miliarde de dolari, in comparatie cu 44.000 miliarde de dolari, cat va fi cea americana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.