Sumele pe care le vor putea imprumuta clientii bancilor comerciale in perioada urmatoare ar putea fi chiar si cu 30% mai mici

Creditarea populatiei va fi franata in perioada imediat urmatoare, aceasta fiind prima consecinta a noului proiect de regulament pentru limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice promovat marti de Banca Nationala a Romaniei. Mai exact, cei care doresc sa acceseze credite vor putea primi de la banca sume cu peste 30% mai mici decat cele de care pot beneficia in prezent.

Proiectul de regulament, aflat in dezbatere publica pentru mai putin de o saptamana (pana pe 16 iulie), produce efecte imediat dupa intrarea lui in vigoare. Pana cand BNR va autoriza noile norme ale bancilor comerciale elaborate dupa ultimele rigori ale bancii centrale, nici un roman nu va mai avea acces la credite relaxate. Acestea sunt creditele cu grad de indatorare de pana la 70% din venitul net disponibil, promovate de institutiile financiare dupa decizia BNR de a relaxa creditele in primavara anului trecut.

De asemenea, dupa noul regulament, bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip „stress test“, pe o perioada anterioara de minimum 18 luni, pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile. Pentru aceasta analiza se va utiliza cea mai ridicata rata a dobanzii, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de banca in respectiva perioada.

Creditele relaxate, pe tusa
Regulamentul care ar putea intra in vigoare saptamana viitoare prevede ca, pana la validarea de catre BNR a reglementarilor proprii propuse de fiecare banca in parte, „nivelul maxim al gradului de indatorare este limitat la 40%“.

„Aceasta este o restrictie care va avea impact. In general, restrictiile legate de gradul de indatorare sunt singurele care functioneaza. Provizioanele sau alte reglementari se pot dribla. Era iminenta aparitia unor masuri si nu este exclus sa apara si altele“, a afirmat seful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, citat de Mediafax.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.