Europarlamentarii au votat adoptarea unui regulament UE privind serviciile de transport aerian, solicitandu-se astfel o mai mare transparenta pentru preturile biletelor de avion, care trebuie sa indice in mod clar alte taxe si comisioane, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European

Potrivit acestuia, deputatii europeni solicita tuturor companiilor de transport aerian, inclusiv companiilor de tip low cost, sa faca publice informatii detaliate privind preturile si tarifele percepute, precum si toate impozitele, taxele obligatorii, suprataxele si alte comisioane pe care acestia le percep in beneficiul unor terte parti.

Tarifele pentru transportul aerian publicate in orice forma, inclusiv pe internet, adresate direct sau indirect pasagerilor, "trebuie sa includa toate impozitele, taxele obligatorii, suprataxele si comisioanele cunoscute in momentul publicarii", precizeaza Parlamentul European.

Conform institutiei europene, "suplimentele de pret optionale, precum asigurari, taxe pentru bagaj excesiv, sunt comunicate in mod clar, "transparent si neechivoc" la inceputul fiecarei proceduri de rezervare, iar acceptarea lor de catre pasager trebuie sa fie rezultatul unui demers explicit. Orice acord implicit, care are ca scop acceptarea unor astfel de suplimente, este nul si neavenit".

In plus, toate costurile care nu sunt incluse in tarifele pentru transportul aerian si care nu sunt percepute de operatorii de transport aerian ce opereaza in cadrul UE, trebuie sa fie prezentate in mod detaliat, de catre "vanzatorul de bilete".

Conform regulamentului, operatorii sunt obligati sa permita accesul la tarife pentru transportul aerian fara discriminare pe criterii de nationalitate, loc de resedinta al pasagerului sau sediul agentului de voiaj in cadrul Comunitatii.

Totodata, europarlamentarii spun ca, in cazul in care costurile aeroportuare sau de siguranta la bord sunt incluse in pretul biletului de avion, acestea trebuie sa fie mentionate separat pe bilet sau sa fie indicate, in orice alt mod, pasagerului.

Indiferent daca sunt percepute de statele membre, operatorii de transport aerian sau alte entitati, taxele si costurile pentru siguranta sunt transparente si utilizate exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor in materie de siguranta in aeroporturi si la bordul aeronavelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.