Business 9 Iulie 2008 10:41
O crestere de peste 60% a gradului de absorbtie al fondurilor europene ar duce la o crestere economica aditionala de 15-20% in perioada 2007-2013, iar inflatia va atinge varful din acest an in iulie, arata estimarile BCR

Desi anul trecut gradul de absorbtie al fondurilor europene a fost de numai 21%, BCR estimeaza o crestere a gradului de absorbtie al acestora de peste 60% in timpul anului in curs, ca urmare a cresterii numarului de proiecte aprobate in cadrul celor 7 programe operationale.

Astfel, au fost aprobate 249 de proiecte cu o valoare totala de 2,08 miliarde de euro dintre care 1,77 miliarde de euro consta in fonduri europene.

"Interesul ridicat al investitorilor privati dar si al unor organisme de stat din domeniul educatiei si al administratiei locale pentru finantarile europene este demn de luat in seama in conditiile in care se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15%-20% in perioada 2007-2013"
, se mai mentioneaza in studiul realizat de BCR.

Valoarea totala a fondurilor europene alocate tarii noastre in intervalul 2007-2013, incluzand fondurile destinate sectorului agricol, sunt de aproximativ 30 de miliarde de euro iar accentul vizeaza dezvoltarea zonei rurale si a celei regionale prin investitii in infrastructura.

Cat despre alocarea fondurilor europene acestea vor fi distribuite infrastructurii si transportului in proportie de 23,8%, iar infrastructurii si mediului 23,5%. Urmeaza devoltarea regionala cu 19,4%, apoi pentru dezvoltarea resurselor umane vor fi alocate 18,1% din fonduri, 13,3% pentru sprijinirea competitivitatii economice, 1,1% pentru cresterea capacitatii administrative si 0,9% pentru asistenta tehnica.

De asemenea, analistii de la BCR considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa constituie un obiectiv prioritar pentru urmatorii ani, oportunitatile oferite de acestea fiind limitate in timp.

La nivel macroeconomic, unul din efectele benefice ale intrarilor masive de fonduri structurale ar fi limitarea presiunilor de depreciere a leului si mentinerea monedei nationale intr-un interval stabil pana la introducerea mecanismului ERM II. Ca beneficii al unei mai bune absorbtii ar mai fi o crestere accentuata a PIB-ului, dar si cresterea lucrarilor de constructii pe baza investitiilor in infrastructura.

Mai mult decat atata, fondurile structurale pot schimba fundamental situatia in zona rurala prin trecerea de la agricultura de subzistenta la cea moderna conforma cu cerintele pietei.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.