Business 8 Iulie 2008 04:38
Avand in vedere ca pe piata din Romania isi face loc un produs din ce in ce mai atractiv care imbina flexibilitatea contului curent cu dobanzile rezervate pana nu demult posesorilor de depozite si chiar, in unele cazuri, cu avantajele cardurilor de credit, analistii FinZoom va prezinta un top 3 al ofertelor disponibile in acest moment pe piata din Romania ordonate dupa cea mai mare dobanda

Pe primul loc, intr-un asemenea clasament, se afla contul "Economii la vedere" oferit personelor fizice de Banca Transilvania. Acest cont de economii, purtator al unei dobanzi variabile de 10%, poate fi constituit pe o perioada de 5 ani daca dispuneti de suma minima de 1.000 RON, suma ce trebuie mentinuta in cont in permanenta. Retragerea acesteia din cont echivaleaza cu desfiintarea contului. Ceea ce mai trebuie mentionat este faptul ca se va percepe un comision de retragere numerar de 0,5% aplicat sumei minime de constituire, insa numai in primul an.

Locul II al clasamentului realizat de FinZoom.ro il impart contul "Flexibil" de la Banca Romaneasca si "Contul de Economii Perfect" oferit de Bancpost, ambele banci oferind dobanzi variabile de 9% pentru cei ce doresc sa economiseasca prin intermediul lor.

Suma minima pentru deschiderea unui cont Flexibil este de 1.000 RON, insa aceasta suma este necesara numai pentru deschiderea contului, ea putand fi utilizata ulterior fara a fi necesara desfiintarea contului. O alta caracteristica a acestui produs o reprezinta dobanda minima platita de banca de 7 RON. Daca dobanda aferenta economiilor din cont nu atinge cel putin aceasta valoare, banca nu va vira nicio dobanda si nici nu o va reporta in lunile viitoare. Daca totusi aceasta suma este depasita, dobanda va fi capitalizata lunar.

In ceea ce priveste produsul Bancpost, pentru constituirea acestuia nu este necesara nicio suma minima, neexistand un sold maxim impus de banca, dobanda calculandu-se pentru soldul existent la finalul fiecarei zile si capitalizandu-se lunar.

Medalia de bronz a clasamentului portalului financiar o impart 3 banci de pe piata din tara noastra. Astfel, BRD Groupe Societé Generale, Millennium Bank si ProCredit Bank ofera dobanzi de 8,50% (fixa in cazul BRD) pentru produsele de economisire ofertate.

Accesul la ATUCONT (produs oferit de BRD) este determinat numai de mentinerea in cont a unei sume minime. Dobanda este stabilita pentru fiecare trimestru calendaristic si se calculeaza de doua ori pe luna in datele de 1 si 15 ale lunii. Sumele depuse/incasate exact in aceste doua date incep sa fie purtatoare de dobanzi chiar din momentul respectiv, in timp ce toate sumele depuse sau incasate in celelalte zile din luna vor aduce dobanda incepand cu urmatoarea data de 1 sau 15, iar pentru sumele retrase din cont in datele de 1 sau 15 ale lunii se va acorda dobanda pana in momentul respectiv.
Sumele retrase in orice alta zi a lunii vor fi luate in calculul dobanzii retroactiv, incepand cu data de 1 sau 15 anterior.

La momentul desfiintarii acestui cont, veti avea de achitat un comision de retragere numerar (0,5% din suma totala retrasa), iar pentru inchiderea contului veti avea de achitat 30 RON.

Pentru a deveni posesorul unui Cont de Economii la Millennium Bank este necesara o suma minima de 300 RON, care va ramane blocata in acest cont pana la desfiintarea sa. Dobanda se calculeaza zilnic si este capitalizata lunar, depunerile si retragerile fiind permise in orice moment (daca nu este afectat soldul minim de 300 RON). Contul ofera posesorului facilitatea obtinerii unui extras trimestrial prin care acesta isi poate verifica evolutia economiilor.

Contul Total se poate deschide la ProCredit Bank pe termen nedeterminat, insa nu poate fi folosit pentru operatiuni de incasari si plati. Nu este necesara mentinerea unui sold minim in cont si se poate opta pentru primirea unui carnet de economii pentru a urmari mai usor operatiunile efectuate in cont si suma acumulata.

Nu se percep comisioane pentru deschiderea sau administrarea contului Total, depunere numerar, iar comisionul de retragere de numerar este de doar 0,20%.

Rata dobanzii este variabila, aceasta fiind calculata zilnic la soldul existent la sfarsitul zilei, fiind capitalizata in prima zi lucratoare a lunii urmatoare.

www.FinZoom.ro este un portal de analiza financiara dedicat 100% informarii consumatorilor de produse financiare. Motto-ul FinZoom a fost intotdeauna 0 costuri pentru consumatori, la dispozitia carora site-ul pune peste 2.000 de produse impartite in 7 categorii: Credite pentru Locuinta, Credite de Consum, Credite/Leasing Auto, Carduri de Credit, Fonduri Mutuale, Depozite si Fonduri de Pensii.
* Calculele si dobanzile prezentate au fost facute pentru conturi de economii deschise cu suma de 1.000 RON.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.