Ben Vinken, singurul somelier de bere din lume, ne-a invitat sa degusta m patru beri, toate fabricate dupa retete internationale. Mai intai, „a portretizat“ fiecare sortiment in parte.

Prima bere are 5% alcool, iar maltul si hameiul sunt in echilibru perfect in aceasta licoare. A doua, despre care se spune ca este o bere „de femei“, are 5,1% alcool si arome proaspete, de ierburi si malt. „O bere usoara, rotunda, dulceaga. De altfel, Italia nu e recunoscuta ca o tara traditionala a berii“, spune belgianul Ben Vinken.

Degustarea a continuat cu o bere daneza, mult mai gustoasa datorita concentratiei de 5,4% alcool. „Spuma este frumoasa, simt arome de ierburi, asema- natoare cu legumele gatite, este aroma specifica a acestei marci. La sfarsit, gustul este amar, uscat. Este printre putinele beri din lume la care gustul este mai bun decat aroma“, explica somelierul.

Citeste si:

„Cireasa de pe tort“ a fost o bere belgiana clasica. Era produsa in urma cu 60 de ani in berariile abatiilor, dar acum implicarea calugarilor se rezuma doar la eticheta. Chiar si asa, nu si-a pierdut din calitati.
„6,6% alcool, spuma frumoasa, ce lasa dantela pe pahar, culoare aurie, fermentare la suprafata (produsa la temperaturi inalte, astfel incat drojdia se ridica la suprafata - n.r.), aproape tot ce va puteti dori de la o bere“, a detaliat somelierul. Prima bere a fost Heineken (produsa de Heineken Romania), a doua Peroni (berea italiana produsa de SAB Miller - Ursus Romania); a urmat Carlsberg (bere daneza, produsa de URBB - Tuborg Romania) si ultima a fost Leffe (bere belgiana, importata de filiala locala a InBev).

Copiaza degustarea de vin
„Exista un ritual al degustarii berii“, asa a inceput Ben Vinken sesiunea de degustare. De profesie avocat, a devenit somelier dupa ce a petrecut ani buni pe functii manageriale in multinationalele producatoare de bere din Belgia.