Business 7 Iulie 2008 05:46
Patronatele din industria alimentara cer reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tot ceea ce inseamna produs alimentar, pentru a putea limita cresterile de preturi la aceste produse

Pe lista propusa de patronate se regasesc carnea de porc si mezelurile, laptele si produsele lactate, painea si produsele de panificatie, legumele si fructele, pestele, carnea de pui si ouale, orezul, uleiurile vegetale si margarina.

Presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara), Sorin Minea, a solicitat, ieri, guvernului sa adopte masura de reducere a TVA la alimente, considerand ca aceasta este singura modalitate de a tine preturile la alimente in actualii parametri. In acest moment, Romania are o TVA nediferentiata de 19% in industria alimentara, fiind una dintre cele mai mari din lume.

In cursul acestui an, in parlament au ajuns doua initiative legislative de diminuare a TVA la alimente - una promovata de PSD, iar cealalta de Partidul Conservator. Ambele proiecte au trecut de o Camera a parlamentului, dar s-au im potmolit in cealalta. Proiectul promovat de PSD prevedea reducerea TVA pana la 5% doar la alimentele de baza: carne, lapte, paine. Acest fapt a provocat la momentul respectiv o intreaga dezbatere, iar guvernul a respins posibilitatea unei TVA diferentiate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.