Un numar de 11 companii din minerit, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), vor primi un ajutor de stat in valoare totala de 4.171 miliarde lei, reprezentand obligatii neachitate catre buget, aferente anului trecut, potrivit unui ordin comun al MEC si Ministerului Finantelor Publice, citat de Mediafax. Cea mai mare scutire a fost acordata Companiei Nationale a Lignitului Oltenia in valoare de 1.708 miliarde de lei. Pe locul secund dupa valoarea ajutorului se situeaza Compania Nationala a Huilei - Petrosani, cu 1.379 miliarde de lei.

Pe lista societatilor care beneficiaza de ajutor de stat mai figureaza societatea Remin - cu 298 miliarde de lei, CN Minvest - 249 miliarde de lei, Societatea Nationala a Carbunelui - 227 miliarde de lei, Moldomin - 72,2 miliarde de lei. La acestea se mai adauga inca cinci societati care beneficiaza de ajutoare intre 23-61 miliarde de lei. Sectorul minier a absorbit de-a lungul timpului sume fabuloase prin acordarea directa a unor ajutoare, scutiri si subventii. Astfel, numai anul trecut subventia a fost de peste 5.000 miliarde de lei. Iar in perioada 1990-2003 subventiile de la buget pentru minerit s-au cifrat la 6,8 miliarde de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.