Business 4 Iulie 2008 04:49
Rezervele sigure de gaze ale Romaniei, estimate la 150 miliarde metri cubi, mai ajung doar pentru 12,5 ani daca se pastreaza ritmul actual de productie, de 12 miliarde de metri cubi, arata datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, rezervele dovedite sunt de 150 miliarde de metri cubi, iar productia anuala este undeva in jurul a 12 miliarde de metri cubi, cu tendinta de scadere.

“Este posibil sa mai avem o rezerva de aproape 100 miliarde de metri cubi de gaze”, a declarat Mihai Silviu German, director general adjunct in cadrul ANRM. Daca se va dovedi aceasta rezerva inseamna ca mai putem vorbi de gaz romanesc 20 de ani de aici incolo.

In prezent gazul extras din tara asigura 60-70% din consumul intern, restul fiind importat de la rusi. Din cauza epuizarii naturale a resurselor interne, Romania va fi nevoita sa cumpere din ce in ce mai mult de afara, evident la preturi in continua crestere.

Pe piata de explorare si exploatare a gazului se bat doua companii, una privata, Petrom, si cealalta de stat, Romgaz. Acestea impart frateste 97% din cota de piata. Petrom opereaza in principal in zona de sud a tarii, in special in Oltenia si Muntenia, in vest si in Moldova. In schimb, Romgaz se concentreaza in Ardeal.

Restul de trei procente se impart intre companii mici precum Amromco, Toreador, Wintershall, Aurelian Oil & Gas. Acestea din urma folosesc in genere campuri exploatate candva de Petrom si Romgaz si parasite apoi pentru ca nu mai prezentau interes economic.

Sperante - zacaminte neexploatate

Cei doi mari operatori nutresc speranta ca resursele interne sunt mult mai mari decat cele estimate de ANRM. Recent, Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom, declara ca “daca Mol (compania petroliera din Ungaria, n.r.) a descoperit zacaminte in Columbia unde nimeni nu credea, nu vad de ce nu am descoperi alte zacaminte in Romania”. Anul trecut, Petrom a anuntat ca a descoperit langa Focsani unul dintre cele mai importante zacaminte de gaze de dupa 1990.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.