Zeci de mii de intreprinzatori din tarile arabe fac profituri din lemn, turism, alcool si comert

Traditia de comercianti, conjunctura istorica, dar si politicienii damboviteni i-au ajutat pe oamenii de afaceri din Orientul Mijlociu sa prospere la mii de kilometri de casa. S-au ocupat de afaceri inca de pe vremea lui Ceausescu. Blugi, tigari, cafea sau bauturi straine, toate puteau fi cumparate de la numerosii studenti arabi care invatau in facultatile romanesti.

Alti cetateni din Orientul Mijlociu lucrau direct cu firmele de comert exterior coordonate de Securitate. Caderea regimului comunist a reprezentat pentru ambele categorii o ocazie de a face si mai multi bani. Pe o piata care de-abia incepea sa invete ce inseamna capitalismul, li s-au alaturat mii de conationali. Fara prea multa bataie de cap, multi oameni de afaceri de origine araba au devenit bogati. Unii au facut-o prin activitati legale, in timp ce altii au mai cochetat si cu unele proceduri cel putin imorale ori chiar au calcat in picioare regulile. Incet-incet, ei au ajuns sa conteze in domenii ca exploatarea si exportul lemnului, imobiliarele, comertul, industria alcoolului ori cea hoteliera. "Au stat mai bine cu experienta si capitalul", explica fostul comisar general al Garzii Financiare, Marian Pasulea, in timp ce presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR),

Florin Pogonaru, crede ca, pentru calitatea partenerilor arabi de afaceri, o buna parte din responsabilitate o poarta patronii romani si autoritatile dambovitene. Care autoritati nu s-au dat in laturi de la a colabora indeaproape cu intreprinzatorii din Orientul Mijlociu, chiar daca, in unele cazuri, asta a insemnat ca partenerii lor au castigat pe seama contribuabililor.

Printre apropiatii politicienilor, mai ales social-democrati, dar si de dreapta, par a se numara nume cel putin controversate, ca Omar Hayssam, Fathi Taher ori Wael El Ghadban. Daca fiica cea mare a presedintelui Basescu a fost angajata unor oameni de afaceri de origine araba, patronul de la Spring Time, Mohammad Murad, l-a avut ca invitat pe Ion Iliescu la inaugurarea hotelului Majestic din Mamaia, iar sirianul Aldeire Ahmad, un prosper patron iesean, a cotizat serios, conform Monitorului Oficial, la campania electorala a PSD de anul trecut.

Pana la proba contrarie, astfel de lucruri nu inseamna, desigur, ca a avut loc si o incalcare a legii. Insa avalansa de dezvaluiri privind clanul Omar, afacerile ilegale descoperite in trecut, avand la baza exact colaborarea dintre cetateni arabi si reprezentanti ai statului roman, si controversele centrate pe nume grele ale lumii afaceristilor originari din Orient nu pot decat sa ridice semne de intrebare.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.