Analistii se tem ca producatorul american de masini ar putea fi exclus din indicele bursier Dow Jones
Vanzarile in scadere si problemele financiare sugereaza ca epoca de glorie a gigantului auto de la Detroit ar putea fi aproape de final.

De la inceputul lunii iunie si pana acum, actiunile grupului General Motors (GM) s-au devalorizat cu 35 de procente, pentru ca ieri sa se deprecieze pana la 10,71 dolari pe actiune.

Acesta este practic cel mai scazut nivel atins de titlurile GM din 1954 si pana acum, relateaza AFP. Analistii se asteptau ca vanzarile pe luna iunie ce urmau a fi facute publice ieri sa arate ca piata auto din SUA se indreapta spre cel mai prost an din ultimul deceniu.

Scumpirea alimentelor si a benzinei, criza creditelor ipotecare si prabusirea pietei imobiliare, precum si problemele economiei americane i-au determinat pe locuitorii SUA sa nu mai cumpere masini mari.
Cei mai multi analisti ai industriei auto se asteptau ieri ca, in luna iunie, rata anuala a vanzarilor de masini usoare sa ajunga cu greu la 13 milioane de unitati pe cea mai mare piata auto din lume, in conditiile in care in iunie anul trecut vanzarile erau de 16 milioane.

Datorii de 16 miliarde de dolari
Situatia e problematica pentru toti cei trei constructori de masini de la Detroit, General Motors, Ford si Chrysler, care-si inchid acum uzinele producatoare de SUV-uri si se reorienteaza spre dezvoltarea diviziilor de masini mici.