Conform aceluiasi studiu, 70% dintre cei chestionati au mentionat ca la inchierea unui imprumut, au inteles toate clauzele si obligatiile care deriva din respectivul contract, inclusiv toate comisioanele aferente creditului, deoarece contractul era scris intr-un mod usor de inteles.

Dintre romanii care au citit contractul, aproape o treime (30%) spun ca au intalnit termeni financiari pe care nu i-au inteles, nu au inteles nimic, ori ar fi avut nevoie de un consultant pentru a intelege, arata sondajul realizat de GEA. In acelasi timp, doar 6,5% stiu ce inseamna dobanda anuala efectiva (DAE). Dintre acestia, circa o treime (aproape 34%) dau alte explicatii decat costul total al imprumutului sau, mai grav, mai mult de jumatate (aproape 60%) dintre romanii chestionati nu stiu nimic. Astfel, peste 90% dintre romani nu inteleg termenul DAE.

Potrivit aceluiasi sondaj, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit intotdeauna contractele pe care le-au incheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul din diferite motive (deoarece se grabeau sau pentru ca oricum nu ar fi schimbat nimic).

Comportamentul de plata al respondentilor sondajului mentionat apare ca fiind unul foarte bun, din moment ce 86,2% dintre respondentii care au contractat un credit spun ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, 6,4% au intarziat doar o singura data, iar 4% dintre acestia au intarziat de mai multe ori.

Numai un sfert dintre romanii chestionati ar putea face rost de 1.000 lei fara sa se imprumute

Intrebati daca ar putea sa stranga de urgenta 1.000 lei fara sa apeleze la un imprumut de la o institutie financiara, 76% au spus ca nu s-ar descurca, iar 24% ar face rost de acesti bani.

Jumatate dintre romani nu isi pot permite niciun fel de rata

Referitor la valoarea ratei pe care si-ar permite sa o achite lunar, 46% dintre respondenti spun ca nu isi pot permite niciun fel de rata, in timp ce doar 8% si-ar permite sa plateasca o rata de peste 350 de lei si 6% ar putea plati sub 20 de lei lunar.

"Este un semnal de alarma pentru industria financiara si autoritati in egala masura, care subliniaza inca o data necesitatea dezvoltarii unei strategii de educatie financiara la nivel national", a declarat presedintele Consiliului pentru Credit de Consum din cadrul ALB Romania, Dragos Marinescu. El a adaugat ca ALB intentioneaza sa se implice in proiectarea si implementarea unei asemenea strategii, prin crearea unui grup de lucru, la care invita sa adere reprezentanti ai intregii industrii si institutiilor publice cu responsabilitati in acest domeniu.

Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania are in prezent 33 de membri si concentreaza 93% din piata de leasing si o cota semnificativa in cazul creditului de consum. ALB Romania are ca obiect de activitate reprezentarea membrilor sai in relatia cu institutiile oficiale romanesti sau internationale. ALB este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope.