Rezilierea contractului semnat de guvernul PSD în 2004 pentru construirea autostrzii Transilvania ar costa România cel puin un miliard de euro plus alte cheltuieli posibile, a declarat vinerea trecut ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta a adugat c cea mai mare pierdere ar fi, poate, faptul c autostrada nu s-ar mai realiza. Ministrul Orban are o sum întreag de motive pentru care nu ar rezilia contractul.

În primul rând, nu sunt avocai care s reprezinte onorabil România, spune ministrul, fr a meniona succesul avut de România în procesul cu Nobel Ventures, referitor la rezilierea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Reia.

„Nu putem ti cum se vor solda toate aciunile în instan, noi nu avem experien în instane internaionale“, a spus ministrul.

Chiar dac ar gsi avocai buni, una dintre probleme ar fi faptul c legea român guverneaz contractul, îns singura form acceptat a acestuia este în englez. La renegocierea contractului în 2005, trâmbiat la acel moment ca fiind un succes, partea român nu s-a zbtut s obin i o traducere a contractului în român.

Pierderea unui proces cu Bechtel s-ar putea solda cu obligarea prii române de a plti daune companiei americane. Potrivit contractului, acestea sunt constituite, pe de o parte, din profitul cuvenit Bechtel pentru tronsoanele a cror execuie a fost reziliat i, pe de alt parte, din sume pe care Bechtel ar trebui s le plteasc la rândul ei contractorilor si.

La o rat a profitului declarat de Bechtel în jurul a opt la sut i lucrri totale în valoare de 2,2 miliarde de euro, aceast component a penalitilor nu ar fi mai mult de 200 de milioane de euro. Adugându-se celelalte componente ale penalitilor, invocate de Ludovic Orban, România ar putea plti aproximativ un miliard de euro, sum care corespunde i estimrilor ministrului, dar i celor avansate de oficiali ai Companiei de Autostrzi.

Ar câtiga România din ruperea înelegerii? Preul de 2,2 miliarde de euro, cuprins în anexa 10 a contractului semnat cu Bechtel, bazat pe preuri unitare, este doar teoretic. Acestuia i se aplic un coeficient generos de indexare, care ine seama de inflaie, se mai corecteaz cu proiectele concrete ale altor opt tronsoane, mult mai ample decât studiile iniiale, i i se adug cheltuieli precum cele cu dotrile autostrzii (suportate de obicei de ctre constructor, i nu de stat, dar nu i în cazul de fa) sau cele cu taxele vamale pentru utilajele importate.

În final se ajunge la cel puin 7,17 miliarde de euro, arat memorandumul. Suma este menionat i de unul dintre fotii efi ai Companiei de Autostrazi. „Preul autostrzii Transilvania va fi de un miliard de euro pe tronson (opt tronsoane - n.r.), fr TVA“, spune acesta. Ultimele calcule confirm aceste evaluri. Tronsonul 3 B (Miheti - Suplacu de Barcu), cu o lungime de 75 de kilometri, va costa peste un miliard de euro, potrivit unui studiu fcut de firma care proiecteaz tronsonul, IPTANA SA, preluat de Rompres.

Adic de peste dou ori mai mult decât în studiul de fezabilitate iniial. Dei iniial tronsonul trebuia s coste 470 de milioane de euro, preul a crescut în 2007 la 860 de milioane de euro, ulterior constructorul solicitând o nou majorare, care depete un miliard de euro.

Dac ar scoate acum la licitaie cele opt tronsoane, preul pltit de stat ar fi de 9,5 milioane de euro pe kilometru, adic un total de 4,1 miliarde de euro, pentru cei 415 kilometri ai autostrzii, arat acelai memorandum. Preul unitar pe kilometru este oricum unul generos, cci comparaia se face cu preul pltit pentru autostrada Bucureti-Moara Vlsiei, care are trei benzi pe sens i sistem de iluminare, nu doar dou benzi precum autostrada Transilvania. Economia adus de reziliere ar putea fi deci de aproximativ trei miliarde de euro, iar sczând daunele pltite firmei Bechtel, s-ar ajunge la dou miliarde de euro.