Taxa de poluare auto va trebui platita, de astazi, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si va fi calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului, potrivit NewsIn.

Suma rezultata in functie de gradul de poluare a motorului va putea fi ajustata cu o cota fixa de reducere, care va fi stabilita dupa vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare. In anumite cazuri, se pot acorda si reduceri suplimentare. Cand un vehicul pentru care s-a platit taxa de poluare in Romania este scos din parcul auto national, detinatorului i se restituie valoarea reziduala a taxei.

"Prin acordarea acestor reduceri suplimentare, respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", declara, saptamana trecuta, directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura. Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.

Contribuabilul poate cere restituirea diferentei intre suma care trebuia achitata intre 1 ianuarie 2007 si 30 iunie 2008, cu titlu de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, si cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor actuale privind taxa pe poluare pentru autovehicule. Banii vor fi returnati integral, daca solicitantul nu are datorii fiscale, in 45 de zile de la data depunerii documentatiei. Aceasta va include chitanta care atesta achitarea sumei si copii dupa cartea de identitate a vehiculului si dupa certificatul de inmatriculare, cu prezentarea lor in original.

In ordonanta se stabileste ca sumele ce vor fi colectate ca taxa de poluare vor fi folosite pentru stimularea innoirii parcului auto national, pentru imbunatatirea calitatii mediului, prin reimpaduriri si crearea de spatii verzi in localitati, precum si pentru proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.