Desi numarul locuintelor terminate si investitiile in constructii noi sunt in crestere, cererea ramane superioara ofertei. Totusi, remarca studiul BNR, capacitatea de achizitie a imobilelor a scazut in condittiile in care valoarea estimata a imobilelor a devenit de aproape opt ori mai mare decat venitul net
anual.

In privinta ofertei, datele BNR arata ca numarul de locuinte terminate a crescut cu 20% in 2007 fata de 2006, autorizatiile de constructii pentru locuinte au fost cu 31% mai multe, iar investitiile in constructii noi isi mentin trendul ascendent. Cu toate acestea, oferta ramane inferioara cererii. Mai mult, capacitatea de achizitie a unui imobil s-a deteriorat, transmite Hotnews.

"Cererea se pastreaza viguroasa, dar se consemneaza o deteriorare a capacitatii de achizitie a unui imobil de catre populatie, pentru ca dinamica valorii imobilelor a ramas superioara celei a veniturilor (valoarea estimata a imobilelor a devenit de aproximativ opt ori mai mare decat venitul net anual)", se spune in raport.

Datele Bancii Nationale arata ca, desi averea neta a populatiei a crescut in 2007, cea mai mare pondere este ocupata de activele nefinanciare (averea imobiliara), a carei crestere s-a datorat "efectului de pret".