Ca sa aduca mai multi bani la buget, guvernul a introdus accize pentru masinile cu o capacitate cilindrica sub 1.600 cmc si a eliminat cotele reduse de TVA. Din 2006, se generalizeaza cota de impozit de 16%.

Pentru suplimentarea veniturilor la buget vor fi majorate accizele pentru autoturisme. O noutate in materie este introducerea accizelor pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica sub 1.600 de centimetri cubi. Pentru orice masina Dacia sau Daewoo, de exemplu, se va plati o acciza de 1%.

Totodata, iahturile si barcile cu motor pentru agrement vor fi accizate cu 50%, fata de cota de 25%, cit este in prezent, iar armele de vinatoare si armele de uz individual vor avea accize de 100%, cu 50% mai mult decit acum. Cu cinci puncte procentuale vor creste accizele la confectiile din blanuri naturale, articolele de cristal, bijuterii (cu exceptia verighetelor), parfumuri, aparate video, combine audio, dublu radiocasetofoane, aparate foto, cuptoare cu microunde, aparate de aer conditionat.

Adio TVA redus

In strinsa legatura cu majorarea accizelor se afla si eliminarea cotelor de TVA redus. Distribuitorii de servicii de televiziune prin cablu vor fi obligati sa plateasca taxa de 19%, ceea ce va determina scumpirea abonamentelor pentru astfel de servicii.

De asemenea, se vor taxa si spectacolele organizate la cinematografe, teatre si videoteci. Cota de 19% se va aplica si operatiunilor de vinzare a licentelor de film, dar si abonamentelor la agentii internationale de stiri si alte drepturi pentru difuzari similare, destinate activitatilor radio-tv.

Dari noi in 2006

Din 2006 va incepe impozitarea terenurilor agricole si fiscalizarea mediului rural. Totodata, cistigurile la bursa vor fi impozitate cu 16%. Acelasi nivel de impozit se va aplica si dobinzilor bancare.

Egalizarea cotei de impozit va afecta tranzactiile imobiliare. Daca in acest an, tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice se vor impozita cu 10%, la 1 ianuarie 2006 acestea vor ajunge la cota de 16%, la fel ca si cele pentru persoanele juridice.

Totodata, se preconizeaza, conform unui proiect de modificare a Codului fiscal, elaborat de senatorii din comisia de Finante, ca spatiile comerciale vor fi si ele impozitate din acest an cu 10%, urmind ca de la inceputul anului viitor cota de impozit sa creasca la 16%.

Potrivit programului economic de preaderare prezentat de Executiv la Bruxelles, la 1 ianuarie 2006, se vor elimina scutirile de TVA pentru medicamente si se va introduce un regim special de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, bunurile de colectii si de arta, precum si pentru aurul pentru investitii.

Impozite majorate, de la 1 iunie

Dupa ce a aminat cu o luna, de la 1 aprilie la 1 mai, intrarea in vigoare a majorarilor de impozite pe dobinzile bancare, cistigurile la Bursa si tranzactiile imobiliare, guvernul intentioneaza sa procedeze la o noua aminare. Se are in vedere ca data intrarii in vigoare a acestor impozite sa fie 1 iunie, intrucit plenul Senatului a votat actul normativ cu o serie de amendamente aduse in textul initial, anunta Ministerul Finantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.