Pentru asigurarea macrostabilitatii, Banca Nationala a Romaniei vrea sa franeze ritmul de creditare, pe care il considera periculos.

Pentru a fi sustenabil, deficitul de cont al Romaniei ar trebuie sa se injumatateasca, este de parere Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Iar reducerea de la 14% la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) trebuie sa fie graduala, pentru a evita o corectie brutala si dureroasa.
"Cred ca este evident ca economia romaneasca a ajuns la supraincalzire. Cresterea economica intr-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie in dezechilibre externe, fie in inflatie, fie in amandoua", explica Isarescu. In 2007, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de anul precedent, ajungand la 16,87 miliarde euro.

Ritmul de creditare a devenit prea mare
Tinand cont de faptul ca decalajul dintre cererea si oferta interna impulsioneaza importurile, alimentand deficitul balantei comerciale si implicit pe cel de cont curent, BNR nu are alta solutie decat sa incerce sa franeze cererea. Or, din acest punct de vedere, banca centrala nu poate decat sa actioneze asupra creditarii.