Ford va returna astazi Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ajutorul de stat primit in cursul privatizarii Automobile Craiova din toamna anului trecut, relateaza MEDIAFAX. Beneficiarul ajutorului de stat ilegal in valoare de 27 de milioane de euro este Automobile Craiova SA, firma al carei nume a fost schimbat in Ford Craiova SA dupa privatizare. In conditiile in care grupul american Ford a preluat, odata cu fabrica, si aceasta datorie, noii proprietari sunt cei care vor rambursa obligatiile financiare ale uzinei din Craiova.
Ford a preluat 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Dupa semnarea contractului de privatizare in septembrie anul trecut, Comisia Europeana a deschis o ancheta cu privire la aceasta tranzactie.

Investigatia a fost finalizata cinci luni mai tarziu, iar concluzia Comisiei Europene a fost ca Guvernul trebuie sa recupereze de la Automobile Craiova contravaloarea ajutorului de stat acordat ilegal. Conform calculelor oficialilor europeni, valoarea acestui ajutor reprezinta diferenta dintre valoarea de piata a activelor participatiei Ford si pretul platit de catre grupul american pentru preluarea a 72,4 procente din actiuni.