Pretul mediu al benzinei in SUA s-a situat in ultimele saptamani la peste patru dolari galonul (1,06 dolari litrul), in conditiile in care, in 2004, pretul mediu era de 0,48 dolari litrul. Pretul petrolului a atins, vineri, un nou maxim pe bursa de la New York, de 142,26 de dolari pe baril.

Raportul CIBC World Markets subliniaza ca pretul aurului negru va ajunge la 200 dolari pe baril, in 2010, ceea ce va forta multe familii americane sa isi gareze, pe termen nedeterminat, autovehiculele din cauza imposibilitatii de a plati preturile cerute de furnizorii de combustibili. Pana in 2012 vor fi cu zece milioane de masini mai putine pe drumurile americane, comparativ cu numarul din prezent.

Cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi americanii cu venituri mai mici de 25.000 dolari pe an. ''Cu obiceiul actual de a conduce, pentru a face plinul la masina vor avea nevoie de 20 la suta din venituri, fata de sapte la suta in prezent, o crestere ce ii va determina pe multi sa circule cu autobuzul'', a explicat Jeff Rubin, economist sef la CIBC World Markets.