Guvernatorul BNR avertizeaza ca, in Romania, in goana dupa profit, unele banci au acordat credite „periculoase“. Bancile comerciale ofera unele produse extrem de periculoase pentru persoane fizice, de la creditele acordate celor care nu-si pot plati intretinerea la cele garantate cu documente de salarizare contrafacute, a spus ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu

„Se dau credite pentru ca omul nu-si mai poate plati chiria. Este periculos, avand in vedere ca un credit este dat ca sa fie luat inapoi, si cu dobanda. De asemenea, avem cazuri in unele judete unde sunt contrafacute documente de salariu si te poti trezi ca nu mai poti recupera creditul sau nu mai poti gasi persoana respectiva. Trebuie sa se termine cu creditele date cu buletinul sau cele luate imediat“, a spus guvernatorul.

Presedintele executiv al MKB Romexterra Bank, Adrian Radu, considera ca bancile vor creste restrictiile la creditele acordate peroanelor fizice din cauza crizei internationale care a adus majorarea preturilor la utilitati, combustibili si a costurilor de finantare a bancilor. „In fata acestor turbulente, care avem semnale ca se vor repeta, trebuie sa crestem restrictivitatea la credite. La asta trebuie sa adaugam o mai buna informare a clientilor, pentru a sti si alte detalii referitoare la aceste credite si sa inteleaga ca un imprumut, odata luat, trebuie inapoiat cu costuri suplimentare“, a explicat Radu.

Creditele date pe banda de catre banci au dus la un nivel de indatorare a populatiei aproape critic, ce necesita o monitorizare atenta. La sfarsitul lunii aprilie, imprumuturile acordate populatiei insumau aproape 82 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Din totalul imprumuturilor, creditele de consum reprezentau mai mult de trei sferturi, respectiv 62 de miliarde lei, diferenta fiind acoperita de creditele pentru locuinte - 16,32 miliarde lei si cele acordate pentru alte scopuri - 3,39 miliarde lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.