7 pasi sa iti alegi brokerul Brokerul este acea persoana care gestioneaza un anumit cont. El reprezinta persoana de legatura intre investitor si investitiile acestuia. La bursele de valori nu poti avea acces direct. Aceasta insemna ca nu poti sa te reprezinti singur si sa faci operatiunile pe care le vrei in nume propriu. Pentru a putea realiza acest lucru este nevoie ca operatiunile pe care vrei sa le faci sa fie intermediate de o Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) care sa-ti administreze portofoliul.

Cum alegem un broker?

1. Informare. Primul pas care trebuie facut inainte de a alege un broker este sa cercetezi piata. Alfel spus informarea reprezinta baza viitoarei colaborari intre tine si brokerul tau. Si in lumea brokerilor si a SSIF-urilor exista oferta, care devine din ce in ce mai diversificata. Nu alege aleator pentru ca aceasta decizie va influenta directia in care banii tai vor fi investiti si mai ales daca profitul va fi maxim sau minim, existand chiar si posibilitatea de pierderea a unei parti importante din suma de inceput. Alege cateva SSIF-uri care crezi ca sunt viabile pentru tine. La acest moment in Romania sunt aproximativ 75 de firme de brokeraj active.

2. Comisioanele practicate. Dupa ce te-ai orientat asupra catorva nume este nevoie sa treci la o informare in profunzime. Unul din aspectele principale in alegerea unui broker este reprezentat de valoarea comisionelor practicate. Aceste de obicei se situeaza intre valorea 0.5% si 4%. Este foarte important insa acest criteriu sa nu fi singurul pe care il avem in vedere atunci cand facem alegerea. Un tarif mai mare poate insemna si oferirea de mai multe servicii sau facilitati. Tarifele mult sub pretul pietei sunt oferite de obicei de firmele mici sau foarte noi pe piata.

3. Experienta SSIF-ului. Este foarte important ca societatea de investitii financiare cu care urmeaza sa lucrezi sa aiba experienta de cel putin 3 ani pe pietele de capital. Prin aceasta si prin analizarea reusitelor si esecurilor anterioare putem sa ne facem o opinie despre siguranta investitiilor noastre. Firmele mici si obscure nu sunt recomandate, chiar daca de obicei acestea practica comisioane sub pretul pietei.

4. Tipul de tranzactii oferite. Un broker ofera mai multe tipuri de tranzactii. Este importatant ca numarul de tranzactii sa fie cat mai mare, fiecare tip de tranzactie in plus insemnand o sansa in plus de castig. Dupa ce treci de partea de inceput vei dori cu siguranta sa incerci cat mai multe tipuri de tranzactii si sa iti imparti investitiile in mai multe produse financiare.

Mai multe informatii In MoneyBox.