Piata auto din Romania este intr-o continua dezvoltare in ultimii ani. La finalul anului 2008 se astepta o crestere a vanzarilor de autoturisme cu 20%. De asemenea, anul acesta se asteapta o crestere a leasingului auto de pana la 6 miliarde euro, spre deosebire de cei 4,94 miliarde din 2007.
In conditiile dezvoltarii continue a pietei auto si reintineririi parcului auto din Romania, foarte multi se orienteaza spre achizitionarea unui autorism nou sau schimbarea celui pe care deja il poseda. Pentru cumpararea unui nou autoturism, in cazul in care nu dispui de suma integrala de bani, poti apela la doua instrumente financiar-bancare.

Ambele metode de finantare au multiple avantaje si dezavantaje. Insa alegerea finala ii ramane exclusiv cumparatorului, indiferent de ofertele prezentate ca fiind foarte avantajoase de institutiile financiar-bancare.

Avantajele creditului auto:

1. Principalul argument in favoarea creditului auto este cel legat de cine este posesorul autoturismului. Inca din primul moment autoturismul pe care l-ai achizitionat devine proprietatea ta, fiind inmatriculat pe numele tau. In cazul leasingului auto lucrurile nu stau asa. Masina este proprietatea firmei de leasing pana la achitare ultimei rate, moment in care se face un nou act, iar autoturismul devine proprietate personala. In cazul creditului insa, desi autoturismul este proprietatea ta, este posibil ca anumite drepturi sa nu poata fi exercitate asupra bunului. De exemplu nu poti vinde masina, pentru ca aceasta reprezinta garantia bancii asupra imprumutului tau.

2. Un alt avantaj al creditului auto il reprezinta valoarea avansului, care poate fi mai mare de 50%. Astfel pentru o masina de 20.000 de euro, se poate da un avans de 15.000, diferenta urmand sa fie platita prin rate lunare. In cazul leasingului suma care poate fi considerata avans este de maxim 50% din valoarea autoturismului. Urmand exemplul, pentru o masina cu o valoare de 20.000 de euro, suma maxima pe care o poti plati ca avans este de maxim 10.000 de euro.

3. Creditul auto mai aduce un avantaj celui care opteaza pentru aceasta forma de indatorare: posibilitatea rambursarii anticipate dupa 6 luni de la deschiderea creditului si mai mult de trei rate platite. Pentru acesta operatiune exista de obicei penalizari, care se situeaza intre 3,5 si 6%. Leasingul auto permite rambursarea anticipata dupa minim un an. Mai mult, exista companii care nu permit deloc rambursarea anticipata.

4. Daca alegi un credit la banca, ai posibilitatea de a incheia asigurarile RCA si Casco cu orice companie de asigurari, bineinteles din cei agreati de dealer-ul de la care iti vei achizitiona masina. In cazul leasingului esti obligat sa iti inchei asigurarea CASCO si RCA la firma de asigurari cu care acestia lucreaza.

Cititi mai multe in MoneyBox,
Aflati ce tip de credit sau leasing vi se potriveste.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.