Situat in Muntii Rodopi din centrul tarii, fostul oras minier Zlatograd, rupt de lume in timpul comunismului, mizeaza pe fonduri europene pentru a se transforma pe viitor intr-unul turistic.
"Avem in regiune temple tracice antice, izvoare minerale, un muzeu de cristale amenajat intr-o mina si chiar o ferma de struti", explica Elvira Ugurlieva, primar adjunct al orasului. Ea a solicitat bani europeni din fondurile pentru dezvoltarea regionala pentru a-si pune in aplicare proiectele.

Majoritatea minelor de metale neferoase din complexul Gorubso, care asigura locuri de munca in regiune inainte de caderea regimului comunist, au fost intre timp inchise. La Rudozem, un slogan scris pe zidurile unei uzine dezafectate informeaza ca aceasta este "produsul prieteniei bulgaro-sovietice".
Fostii mineri s-au reorientat. Pencio Rusinov si-a deschis o cafenea la Zlatograd. "Turistii descopera regiunea noastra, unde muntele este frumos si bogat in vegetatie salbatica pe care industria nu a reusit sa o distruga. In curand va fi deschis un punct de trecere al frontierei, iar grecii vor putea veni in numar mare", spera el.

Din cauza apropierii de Grecia, Zlatograd era izolat in timpul comunismului intr-o zona frontaliera cu acces limitat, pentru a preveni trecerea clandestinilor. In prezent, autoritatile locale pastreaza, pentru turisti, o parte din sarma ghimpata care despartea in timpul Razboiului Rece Bulgaria comunista de Grecia democratica.

"Aceste drumuri sinuoase si desfundate descurajeaza venirea turistilor", spune cu regret Zarko Durev, hotelier la Rudozem, el insusi fost ingineri minier. "Patrimoniul cultural si natural bulgar este pretios, dar inaccesibil", confirma presedinta agentiei guvernamentale pentru turism, Anelia Kruskova. Dupa ce Bulgaria a devenit membra a Uniunii Europene, "primariile trebuie sa aiba initiativa, facandu-si cunoscut potentialul turistic", adauga ea.

Karlovo (centru), cunoscut pentru campurile sale de trandafiri, solicita fonduri europene pentru a-si ameliora infrastructura, potrivit primarului sau, Naiden Naidevonv. De-a lungul lantului Balcanilor, orasele din Valea Trandafirilor organizeaza tot mai multe sarbatori dedicate acestei flori, care inspira marile marci mondiale de parfumuri.

Regiunea mai este numita si Valea regilor traci pentru comorile si mormintele bogate in vestigii accesibile de putin timp turistilor, gratie fondurilor obtinute prin programul PHARE de dezvoltare regionala. Acest fond de 1,361 miliarde de euro va permite de asemenea restaurarea unor monumente si popularizarea potentialului turistic al regiunii. Totusi, deblocarea lor este suspendata de Bruxelles din cauza coruptiei din institutia care supervizeaza construirea si renovarea drumurilor. "Bulgaria are 45.000 de monumente istorice, ceea ce o plaseaza pe a treia pozitie in Europa, dupa Grecia si Italia", afirma Kruskova.

Situata la punctul de intalnire al Europei cu Asia, tara a pastrat urme ale civilizatiilor greaca, romana, bizantina, slava si islamica. Bulgaria are noua obiective culturale si naturale inscrise de UNESCO in patrimoniul mondial, precum manastirea ortodoxa Rila din sud, una dintre cele 160 de manastiri bulgare. Doua dintre cele mai vechi biserici din Europa folosite inca sunt Sfantul Gheorghe si Sfanta Sofia, din capitala bulgara. Pe de alta parte, muntii bulgari numara peste 400 de grote, iar cele mai multe dintre cele 600 de izvoare termale nu sunt exploatate. Potrivit cifrelor pe 2007, turismul a adus 2,3 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul bulgar, in special in zonele de pe litoralul Marii Negre si statiunile de iarna, unde hotelurile se inmultesc rapid.