Dezvoltatorul proiectului Upground, care a facut obiectul celei mai mari tranzactii imobiliare din Romania, a avut in spate 15 avocati, majoritatea romani, in timpul negocierii acestei afaceri. In cele peste 1.000 de ore de lucru (adica mai bine de 40 de zile puse cap la cap) s-au purtat discutii aprinse, uneori chiar pe fiecare cuvant al unui paragraf

„S-a negociat pe clauzele contractului, pe definitii, pe ce inseamna, de exemplu, «pierdere», sau cum se poate pune capat contractului. Acest contract poate pica doar in cazul in care cade un meteorit sau vrea Doamne-Doamne sa nu se faca“, ne spune razand Gabriel Biris, seful echipei de avocati care a reprezentat vanzatorul.

Proiectul Upground, adica 600 de apartamente si 100.000 de metri patrati de birouri situate in zona de nord a Capitalei, intre strazile Dimitrie Pompeiu si Fabrica de Glucoza, este cea mai valoroasa tranzactie imobiliara de pana acum din Romania: un fond de investitii eleno-britanic a vandut proiectul de jumatate de miliard de euro unei companii germane. Casa de avocatura „Biris Goran“ a asistat vanzatorul proiectului imobiliar inca nefinalizat, in timp ce nemtii de la RREEF Real Estate - cumparatorii - au fost consiliati de avocatii de la NNDKP.

Cafele, pizza si Red Bull
„Ne intalneam (cu avocatii cumparatorului, cei de la NNDKP - n.r.) la sediul dezvoltatorului si erau zile cand stateam acolo de la 9.00 dimineata pana a doua zi la 8.00. Asa s-a intamplat si in ziua in care s-au obtinut semnaturile finale, cand mai aveam nevoie de doua hartii. Asa ca am plecat la 6.00 dimineata, dar cafenelele nu erau deschise atat de devreme ca sa putem sarbatori. Pana la urma am baut o sampanie cu totii la sediu“, isi aminteste Biris ultima zi a tranzactiei.

El crede ca ritmul de lucru al avocatilor de business este similar cu o cursa de maraton: atat avocatul, cat si atletul trebuie sa fie extrem de rezistenti. „Multi avocati de business clacheaza din cauza volumului de munca si foarte putini dintre cei care depasesc 45 de ani pot rezista unui asemenea ritm. Tin minte ca, in dimineata semnarii, aveam, de la ora 9.00, un seminar pentru departamentul de imobiliare al unei banci si, daca m-as fi culcat o ora, nu ma mai trezeam“, spune Biris.

Contractul cu avocatii avea clauze speciale prin care nimeni nu putea pleca in concediu pana la finalizarea acordului, iar in orele de negociere trei „ingrediente“ au facut legea: cafele, pizza si Red Bull, spune partenerul casei de avocatura. El crede ca, in astfel de situatii, avocatii seamana cu luptatorii din trupele speciale, caci pleaca de acasa pentru negocieri, dar nu stiu cand se vor intoarce. Discretia de care trebuie sa dea dovada avocatii in timpul acestor tranzactii face ca piata sa nu afle detalii decat daca strategia o cere. „Am avut tranzactii de 50-100 milioane de euro despre care piata nu a aflat nici acum“, spune Gabriel Biris, constient ca renumele acestui proiect va mentine Casa de avocatura „Biris Goran“ in prima liga.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.