Din acest motiv, ANRE ia in calcul mai multe variante printre care si o scumpire esalonata. De la 1 iulie, romanii vor plati mai mult si pentru energia electrica. La fel ca in cazul tarifelor la gaze, ANRE doreste o majorare de maxim 10 procente, in timp ce producatorii cer pana la 24 de procente pentru a-si acoperi pierderile.

"Noi nu putem influenta pretul petrolului. Intre dorintele noastre ca romani, consumatori de gaze, si ce se intampla pe pietele internationale este o mare diferenta", a declarat directorul general al Departamentului de tarife si Preturi din ANRE, Gabriel Sarbu. El atrage insa atentia ca, daca pretul nu va creste indeajuns, Romania s-ar putea trezi in imposibilitatea de a importa gaze. In prezent, tara noastra importa aproape o treime din gazele pentru consumul intern din Rusia.

Pretul de import stabilit pentru primul trimestru al anului a fost de 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel aferent trimestrului al doilea este de aproape 420 dolari pe mia de metri cubi. Estimarile facute arata ca pretul gazelor ar putea atinge si chiar depasi 470 de dolari pe mia de metri cubi la 1 iulie.