Pretul barilului s-a triplat in ultimul an, declansand o criza pe plan international. Transportatorii si fermierii din mai multe tari europene au organizat in ultimele zile ample proteste, nemultumiti de preturile uriase la combustibili. Pana si China, tara care a pastrat in ultimele 8 luni preturile neschimbate, a majorat cu 18% pretul carburantilor. Ca reactie fata de scumpirea accentuata a titeiului, liderii Uniunii Europene au cerut modificarea pe termen scurt a taxelor pentru produse petroliere
Ingrijorati de evolutia pretului pe baril, liderii blocului comunitar au solicitat ieri Comisiei Europene (CE) sa verifice pana la toamna posibilitatea schimbarii modului de taxare a produselor petroliere, informeaza Mediafax. Preturile petrolului au crescut de trei ori în decursul unui singur an, de la 48 de dolari la peste 130 de dolari pe baril, provocând proteste ale transportatorilor, pescarilor si fermierilor din întreaga Europa. Oficialii vor sa evite insa interventiile politice, precum si impunerea de taxe care distorsioneaza concurenta pentru a nu submina eforturile companiilor si consumatorilor de a se adapta la preturile ridicate din domeniul energiei. „Masurile pot avea ca scop usurarea impactului preturilor ridicate la petrol asupra claselor sarace ale populatiei, dar trebuie sa ramâna pe termen scurt si bine definite. Interventiile politice distorsionare, fiscale sau de alta natura, ar trebui evitate, deoarece previn ajustarile necesare ale agentilor economici“, semnaleaza reprezentantii UE în proiectul de declaratie elaborat. In ultima vreme, Franta a propus plafonarea taxei pe valoarea adaugata la produse petroliere, Italia a solicitat taxe mai mari pe profiturile companiilor petroliere, iar Austria a venit cu alternativa ca UE sa taxeze speculatiile pentru pietele de marfuri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.