In vreme ce piata comuna a Uniunii Europene se vrea a fi una in care sa nu existe giganti energetici si unde sa functioneze legea concurentei, Guvernul Romaniei doreste tocmai unirea tuturor companiilor energetice ramase in grija statului, indiferent ca este vorba de hidroenergie, termoenergie sau energie nucleara, intr-o singura companie - Compania Integrata Romana.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, spune ca fondurile care urmeaza sa circule pe piata energetica din Romania, circa 30 de miliarde de euro, ar urma sa duca la o dezvoltare masiva a pietei energetice.

Cu toate acestea, initiativa Guvernului de a infiinta o companie-mamut care ar urma sa fie lider de necontestat pe piata din Romania nu este privita cu ochi buni de Uniunea Europeana.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, vorbeste despre cum planuieste ministerul pe care il conduce sa ajunga la o solutie acceptata de ambele parti.

“Dupa ce voi avea o intalnire finala cu comisarul pentru energie va voi spune exact care este raspunsul Comisiei Europene”.

“Bineinteles ca noi nu facem o oferta care sa incalce viziunea Uniunii in domeniul energetic”.

“Romania a transparentizat complet piata de energie, are o buna structura a productiei de energie si are cel mai ambitios program de reducere a intensitatii electrice”, spune ministrul Economiei.

Romania ar urma sa reduca pana in 2016 consumul de energie total cu 13,5 %, mai spune domnul Vosganian.

Aceasta in conditiile in care expertul in energie George Darie spune ca in Romania s-ar putea economisi mult mai usor avand in vedere ca tehnologiile foarte invechite ar putea fi inlocuite cu tehnologii ecologice, sarindu-se etapa consumului intensiv de energie prin care a trecut Occidentul.
Energie regenerabila

Romania sta mai bine la capitolul energie regenerabila si acest lucru se datoreaza existentei a numeroase hidrocentrale, dupa cum a explicat la BBC ministrul Mediului Attila Korodi.

Cu toate acestea, piata celor mai noi tipuri de energie regenerabila nu se poate dezvolta spre valori mari, deoarece in marea majoritate a cazurilor cei ce produc energie regenerabila sunt pe cont propriu.
Altfel spus, oamenii au mini-sisteme eoliene sau solare in curtea casei, iar cele mai mari asemenea sisteme produc pentru comiunitati restranse.

Desi cele mai mari ajutoare de stat se dau pentru folosirea energiei regenerabile - produsa de soare si vant - investitorii evita sa vina cu proiecte.

BBC l-a intrebat pe Attila Korodi de ce se intampla acest lucru.

“Este vorba si de capacitatea de preluare a sistemului national, si aici de cateva ori am exprimat pozitia mea: pana cand Romania nu va largi retelele de conectare de inalta tensiune nu vom putea vorbi de capacitati la scara industriala de energii regenerabile pe intreg cuprinsul Romaniei”, spune ministrul Mediului.

In ceea ce priveste energia clasica, ministrul Economiei Varujan Vosganian nu a scapat prilejul la un seminar pe tema investitiilor straine in Romania sa reia criticile cu privire la privatizarea Petrom, in prezent administratorul tuturor resurselor petroliere din Romania.

“Faptul ca s-au incredintat toate resursele petroliere unei singure companii, fara sa existe nici un fel de marja de siguranta cu privire la evolutia preturilor a fost, dupa parerea mea, un gest prea putin responsabil al celor care au facut privatizarea”, spune Varujan Vosganian.

Contractul de privatizare a Petrom a fost destul de bizar, spune ministrul de finante, dar orice incercare de a schimba intelegerea dintre statul roman si Petrom ar fi taxata de institutiile financiare internationale ca fiind o nerespectare a intelegerii intre parti, principiul fundamental al afacerilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.