Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut, in luna februarie, cu 380 milioane de euro, pana la 516 milioane de euro, valoare de 2,5 ori mai ridicata decat cea inregistrata in primele doua luni ale anului trecut, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), remis redactiei noastre.

Cel mai important factor care a accentuat dezechilibrul a fost comertul exterior, unde diferenta dintre importuri si exporturi a urcat de la 256 milioane de euro, in ianuarie, la 651 milioane de euro, dupa primele doua luni.

Rezidentii romani in strainatate au compensat o parte a dezechilibrului curent, prin transferuri de 377 milioane de euro pe primele doua luni.

Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 28 februarie nivelul de 19,09 miliarde de euro, in crestere cu 7,9% fata de decembrie 2004.

Anul trecut, deficitul contului curent s-a majorat cu 43,9% fata de anul 2003, pana la 4,4 miliarde de euro, reprezentand 7,6% din PIB, in special in urma accentuarii diferentei dintre importuri si exporturi.

Pentru 2005, autoritatile romane au negociat cu reprezentantii Fondului Monetar International reducerea deficitului la 6,8% din PIB.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.