Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat Statele Unite si aliatii lor ca au incercat sa il asasineze in timpul vizitei in Irak din martie, a informat vineri postul de radio iranian, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

"In baza unor informatii credibile, am aflat ca inamicii nostri intentionau sa il rapeasca si sa il ucida pe servitorul vostru Ahmadinejad. Insa intentionat am facut schimbari de ultima clipa in program", potrivit postului de radio, care l-a citat pe Ahmadinejad.

Cu toate ca nu a identificat precis Statele Unite, el a folosit termenul obisnuit "inamici" pentru a se referi la Washington.

"Coalitia nu este la curent cu vreo amenintare la adresa liderului Ahmadinejad in cursul vizitei in Irak", a spus un oficial american din Bagdad.

In cursul acelei vizite, Ahmadinejad si-a anulat deplasarea in orasul siit sfant Karbala, precum si la Najaf. "Inamicii au aflat despre aceste schimbari cand deja parasisem Irakul. Au fost socati", a mai spus Ahmadinejad.
Statele Unite acuza Iranul ca inarmeaza si antreneaza militiile siite din Irak, acuzatie respinsa de Teheran. Ahmadinejad a profitat de vizita la Bagdad pentru a le cere Statelor Unite sa-si retraga trupele din Irak, spunand ca prezenta lor este de vina pentru violentele interreligioase.

Ahmadinejad a mai spus ca primirea calduroasa de care a beneficiat din partea liderilor siiti si kurzi a fost in contrast puternic cu vizitele secrete si grabite ale lui George W. Bush. "Am fost primul lider care si-a anuntat dinainte vizita in Irak. Liderii britanic si american au stat doar cateva ore in Irak, nu doua zile, ca mine", a explicat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.