Motivul - investitiile, suportate si de clienti

Pretul energiei electrice va creste dupa privatizarea societatilor Electrica-Banat, Dobrogea, Moldova si Oltenia, cumparate de Enel Italia. Nicolae Opris, presedintele Agentiei Nationale de Reglementare a Energiei - ANRE, ne asigura ca noii actionari majoritari ai celor patru Electrica nu au motive de majorare a tarifelor: "Intr-adevar, investitorii vor face presiuni de crestere a pretului, dar si consumatorii fac presiuni. In nici un caz, nu vor fi cresteri disproportionate, pe regiuni, asa cum s-a vehiculat in ultimul timp. La 1 iulie, preturile vor creste, dar pentru a nu vinde energie electrica sub costuri, nu datorita privatizarilor", ne-a declarat Nicolae Opris.

In schimb, vicepresedintele ANRE, Sandulescu admite ca pretul energiei va creste dupa privatizare: "Investitorii vor face investitii in retele de distributie, iar acestea vor duce la cresteri de preturi", declara Sandulescu. La randul sau, Henning Probst, reprezentantul firmei germane E.ON, a declarat transant ca pretul energiei electrice furnizate de Electrica Moldova ca creste in raport cu investitiile pe care noul actionar majoritar le va face. Henning Probst ii asigura pe romani ca respectivele cresteri "nu vor fi bruste, iar investitiile vor fi suportate in parte si de clienti".

Surse romanesti autorizate ne-au declarat ca, in 2005, pretul energiei electrice se va majora, in mod clar, din trei motive: pretul gazelor si al pacurii continua sa creasca, ceea ce va duce la majorarea pretului energiei cu 6,8 la suta din 1 iulie; nivelul accizei va mai creste de la 0,15 euro/MWh la 0,30 MWh, fapt ce va duce la alte majorari de pret al energiei; si, al treilea motiv, pretul va creste datorita investitiilor pe care le vor face noii actionari majoritari, investitii care se vor baga in costuri si, implicit, ele se vor regasi in preturi mai mari. "In mod cert, investitorii vor face presiuni pentru recuperarea investitiilor in termene cat mai stranse", ne asigura aceleasi surse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.