Imprumuturile in lei au fost putin mai ieftine in aprilie decat cu o luna inainte, potrivit datelor raportate de bancile comerciale la Banca Nationala a Romaniei (BNR). In acelasi timp, costul efectiv al creditelor in euro a crescut usor

Ieftinirea imprumuturilor in lei nu tine cont de majorarile succesive ale dobanzii de politica monetara efectuate de BNR, dar aceasta miscare a bancilor poate fi pusa pe seama unor lichiditati mai mari in lei. In acelasi timp, scumpirea imprumuturilor in euro poate fi justificata prin cresterea costului pe care il suporta bancile la resursele atrase din afara tarii pentru a da credite in valuta pe piata autohtona.

Aprilie este prima luna din acest an in care creditele in lei se ieftinesc, iar cele in euro devin mai scumpe.

Pe de alta parte, dobanzile la depozitele noi in lei au avut un avans mai mare in aprilie decat in lunile anterioare, bancile incercand sa-si mareasca lichiditatile, dar si sa protejeze sumele de rata inflatiei.

Miscarile bancilor
Dobanda anuala efectiva medie a imprumuturilor de consum in lei a scazut in medie cu 0,10 puncte procentuale, ajungand la 17,60% pe an, iar la creditele pentru locuinte a scazut in medie cu 0,21 puncte procentuale, coborand sub 11% pe an. Creditele ipotecare in lei au o pondere foarte mica in valoarea creditelor noi contractate de populatie.

La creditele in euro, miscarea a fost inversa. Costul efectiv al creditelor de consum a crescut in medie cu 0,26 puncte, pana la 11,05%. In acelasi timp, dobanda anuala efectiva medie la ipotecarele in euro s-a majorat cu 0,15 puncte ajungand la o medie de 8,36% pe an.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.