Accesul liber al nerezidentilor la depozitele bancare in lei nu a condus la aprecierea brutala a cursului leului. Sarbatorile de Pasti ar putea da o mina de ajutor.

Cei care urmaresc evolutia cursului de schimb de pe piata valutara romaneasca sustin ca pasul de liberalizare a contului de capital, oficializat pe 11 aprilie, a fost un succes. Opinia este impartasita de presedintele BCR, Nicolae Danila, care a apreciat ieri ca nu s-au inregistrat intrari mari de capital speculativ. Piata valutara s-a maturizat, sustine Danila. Saptamina trecuta, cursul a evoluat intre un maxim de 36.495 lei pentru un euro, si minimul inregistrat vineri, de 36.021 lei. Ieri, cursul mediu comunicat de BNR pentru moneda unica europeana a fost de 36.201 lei. Apropierea Sarbatorilor de Pasti ar putea pune insa o presiune suplimentara asupra cursului de schimb, din cauza romanilor din strainatate veniti acasa cu acest prilej.

Investitorii de la Sibiu cred ca euro va scadea sub 3,6 lei

"Leul ar putea avea in urmatoarea luna o tendinta apreciativa, cu permisiunea BNR, crede un broker sibian. Am in vedere cresterea deja prognozata a preturilor, generata de majorarea preturilor la energie, dar si de procesul de aliniere a accizelor la nivelul minim din statele Uniunii Europene. Un leu mai puternic va alinia inflatia. Pentru a atinge acest obiectiv, BNR, al carei scop declarat este pastrarea stabilitatii preturilor, ar putea influenta evolutia cursului, pentru a-l mentine la cote 'convenabile>>. Primele semne s-au vazut deja, iar o mina de ajutor vine din partea romanilor care se intorc acasa pentru Sarbatorile de Pasti. Cred ca in ultima saptamina din aprilie vom vedea euro coborind sub pragul de 3,6 lei."

Dolarul pierde teren

Raportul leu/euro a cunoscut la Sibiu fluctuatii minime, tranzactiile realizindu-se pentru scadenta iunie intre 3,6 si 3,6250 lei. Dolarul a coborit la Sibiu sub pragul de 2,8 lei, dar nu s-a indepartat mult de el, investitorii asteptind o schimbare de trend a paritatii euro/dolar. Tranzactiile au fost realizate intre 2,7890 si 2,8080 lei.

Paritatea euro/dolar a crescut de la 1,2940-1,2970 dolari, la inceputul saptaminii la aproape 1,31 dolari, la finele ei. "Dolarul a pierdut teren pe fondul evolutiei foarte slabe a pietei de capital din SUA, unde indicele DJ a inregistrat rezultate dezamagitoare, cererea de dolari scazind", explica evolutia paritatii, Radu Luca, economist la Bursa sibiana. "Pentru euro urmatorul prag de rezistenta este situat la 1,34 dolari", a incheiat Luca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.