Cei care si-au cumparat un autoturism in leasing dupa 1 ianuarie 2007 au platit deja taxa auto, dar nu stiu nici in prezent cum isi vor recupera diferenta de taxa in cazul in care suma achitata este mai mare decat cea calculata pe varianta ce va intra in vigoare la 1 iulie.

Problema apare din cauza ca ei au achitat personal taxa, insa proprietarul masinii este compania de leasing pana la plata integrala a valorii autoturismului. Reprezentantii firmelor de leasing sustin ca problema ar trebui reglementata de Ministerul Economiei si Finantelor si ca utilizatorul autoturismului ar trebui sa faca cerere in numele sau pentru restituirea banilor.

O alta neclaritate apare in cazul celor care au cumparat masini in leasing inainte de 1 ianuarie 2007. Daca, de anul trecut, masinile finantate in acest fel sunt inmatriculate la 30 de zile dupa achizitionare si primesc numere de inmatriculare definitive, inainte de aceasta data autovehiculele in leasing acestea erau inmatriculate temporar.

Confuzii la casierie
„Masinile cu numere provizorii - cu numere cu mai multe cifre - nu sunt teoretic inmatriculate in Romania“, neau explicat reprezentantii Serviciului Inmatriculari din Capitala. Teoretic, taxa auto se achita la prima inmatriculare a unei masini la noi in tara, adica atunci cand se incheie contractul de leasing si proprietarul vrea sa treaca autovehiculul pe numele lui.

Mihai Hura, director general in Ministerul Economiei si Finantelor, ne-a declarat ca „nu ar trebui sa se incaseze taxa auto la inmatricularea masinilor pentru care contractul de leasing a fost incheiat, pentru ca acestea au mai fost inmatriculate o data, chiar daca provizoriu“. La casieriile administratiilor fiscale unde se achita taxa, lucrurile nu sunt insa la fel de clare.