Preturile produselor agroalimentare au crescut in primul trimestru al acestui an cu 16,3% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un studiu realizat de Eurostat (Institutul European de Statistica). Astfel, raportat la media europeana, majorarea preturilor din Romania este cu 7,3 puncte procentuale peste nivelul mediu inregistrat in UE 27 si cu 7,4 puncte procentuale peste cel din UE 25.

Comparativ cu alte state ale UE, luate separat, tara noastra se plaseaza in functie de cresterea preturilor la aceste categorii de produse pe locul al patrulea, dupa Lituania, unde scumpirea produselor agroalimentare a fost de 47,1%, Estonia (46%), Marea Britanie (38,6%) si Letonia (33,1%).

Dintre produsele agroalimentare, cea mai semnificativa scumpire, de 40%, s-a raportat in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la plantele industriale (in, canepa, hamei etc.) si la cereale (25%). De asemenea, pretul fructelor s-a majorat cu 14,7%, iar cel al legumelor, cu 11,7%.

Citeste si:

Comparativ cu situatia din celelalte state europene, doar in cazul plantelor industriale si al legumelor cresterea preturilor din Romania s-a situat peste media UE 27. Mai precis, in Romania, plantele industriale s-au scumpit cu 31,6 puncte procentuale mai mult decat in UE 27, in vreme ce, in cazul legumelor, diferenta a fost de 8,3 puncte procentuale in defavoarea consumatorilor romani.

In schimb, in cazul cerealelor, cresterea medie in cele 27 de state europene a fost de 60,7%, iar fructele s-au scumpit in Europa, in medie, cu 20,8%.