In luna similara a anului trecut, rata inflatiei a fost mult mai mica, de 2,1% in UE27, si de 1,9% in zona euro. Cresterea lunara a preturilor de consum a fost de 0,6% atat in UE27, cat si in zona euro, mai mare decat in tara noastra, unde preturile de consum s-au marit cu 0,5%.

Din datele Eurostat a reiesit ca in luna mai 2008 cele mai scazute rate ale inflatiei s-au inregistrat in Olanda, de 2,1%, Portugalia, de 2,8% si in Germania, de 3,1%. La polul opus, s-au situat Letonia, Bulgaria si Lituania, cu 17,7%, 14%, respectiv 12,3%. Romania a inregistrat in luna mai a cincea inflatie din Uniunea Europeana, la distanta mare de locul patru pe care s-a clasat Estonia, cu 11,4%.

Alimentele, transporturile si creditele pentru locuinte au contribuit cel mai mult la evolutia anuala a inflatiei, de 6,4%, 5,9%, respectiv 5,7%. Preturile la energie s-au majorat cu 13,7 puncte procentuale. Pe de alta parte, in comunicatii au fost inregistrate scaderi de preturi, de 1,7%, iar majorari nesemnificative au aparut in sectoarele de divertisment si cultura, de 0,1% si vestimentar, de 0,7%.

Comparativ cu luna aprilie, inflatia s-a marit in 21 de state membre, a ramas stabila in trei si s-a diminuat in doua. Intre statele UE in care rata inflatiei a coborat se afla si Romania, de la 8,7% in aprilie, la 8,5% in mai anul curent.

Institutul National de Statistica a publicat recent datele privind inflatia la nivel national, aceasta fiind de 8,46% in mai, in scadere fata de luna aprilie, cand a fost de 8,62%. Dupa un varf al inflatiei de 8,63% inregistrat in martie 2008, analistii asteapta un nou varf al inflatiei in luna iulie, ca urmare a cresterii mari preconizate in ce priveste pretul gazelor.