Coface ar putea ridica monitorizarea negativa a ratingului Romaniei, in conditiile in care rezultatele bune inregistrate in primul trimestru se vor mentine in continuare.
"In conditiile mentinerii rezultatelor bune inregistrate in primul trimestru al anului, putem anticipa o ridicare a supravegherii negative a Romaniei, de la A4- la A4. Insa pana la acel moment, trebuie urmarite presiunile inflationiste determinate de scumpirea utilitatilor si a carburantilor de la 1 iulie si, de asemenea, o posibila crestere a volumului importurilor", a declarat Andreea Crainic, managerul de risc al subsidiarei din Romania a Coface Austria Kreditversicherung, potrivit NewsIn .

Ea a subliniat ca, desi Romania a inregistrat in primul trimestru o crestere economica peste asteptari, de 8,2%, avansul produsului intern brut (PIB) nu este singurul indicator care se ia in calculul rating-ului de tara.

Puncte slabe ale Romaniei: inflatia si deficitul extern

Romania inregistreaza probleme la alte capitole, cum ar fi accentuarea inflatiei si adancirea deficitului de cont curent, adevarate puncte slabe ale tarii, in opinia analistului Coface.

"Rating-ul de tara subliniaza tendinta generala de dezvoltare a unei tari si, in acest sens, pentru o imbunatatire a ratingului de tara este nevoie de o imbunatatire a unui ansamblu de factori macroeconomici intercorelati", a explicat Crainic.

Analistul Coface a precizat ca o crestere a consumului nu are efecte negative numai asupra inflatiei, afectand si balanta comerciala, iar deficitul de cont curent are ca sursa principala tocmai dezechilibrul balantei comerciale.

"Romanii consuma din ce in ce mai mult din import si este ingrijoratoare cresterea acestui consum, mai ales la produsele de baza, care ar putea fi usor acoperite din productia interna", a mentionat Crainic, care pus aceasta tendinta si pe seama esecului modernizarii agriculturii romanesti.

"In aceste conditii este greu de rezistat in competitia cu produsele din import. Totusi, in primul trimestru se observa o imbunatatire a situatiei si ne putem astepta la o temperare a cresterii deficitului de cont curent", a adaugat analistul Coface.

Inrautatire a comportamentului de plata al firmelor

Crainic a explicat ca si comportamentul de plata al companiilor din Romania s-a inrautatit in primele luni ale acestui an, in ton cu evolutia internationala.

"Avand in vedere faptul ca ratingul de tara Coface este putin diferit de ratingul acordat de alte agentii, tinand cont si de mediul de business, noi am observat in primele cinci luni ale acestui an o inrautatire a comportamentului de plata al companiilor", a spus managerul de risc al Coface.

Astfel, la nivel mondial, incidentele de plata au crescut cu 45%, potrivit datelor Coface.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.