Autoritatile au modificat in crestere estimarile privind cresterea PIB, dupa ce economia a luat un avans consistent in prima parte a anului

Cresterea economica va fi de 7,5% anul acesta, pentru ca ritmul inregistrat in primul trimestru se va pastra pe toata durata anului, a estimat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. „PIB-ul va creste cu peste un punct procentual fata de ce am estimat in prognoza de primavara (6,5% - n.red). Nu spunem mai mult pentru ca baza de la care calculam a avansat foarte mult in primul trimestru si o va face si in trimestrul al doilea“, a spus Ghizdeanu.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a confirmat ca din analizele Guvernului rezulta, cel putin in trimestrul al doilea, ca performantele economiei vor fi la fel de bune ca in primul trimestru, cand Romania a inregistrat o crestere economica de 8,2%.

,,Avand in vedere aceste performante, chiar si Fondul Monetar International a anuntat ca va face o reevaluare a estimarilor pentru economia Romaniei. La fel cum a facut Comisia Europeana recent“, a spus Vosganian.

Vulnerabilitatile gasite de agentiile de rating in octombrie-noiembrie 2007 nu s-au adeverit, in special cea legata de executia bugetara, care poate fi considerata la aceasta data foarte prudenta, a continuat ministrul. In plus, deficitul de cont curent, cel mai periculos indicator in privinta Romaniei, a inceput sa scada, se pare, pe fondul scaderii accentuate a ritmului importurilor. Exporturile au avansat anul acesta cu 16,7%, iar importurile, cu 15%. In aceeasi perioada din 2007, importurile cresteau cu 30%. Cresterea puternica a PIB va permite integrarea usoara a cheltuielilor cu pensiile marite in buget, subiect de temeri la Bruxelles, spune Vosganian. El a mai spus ca deficitul bugetar va fi in 2009 de 2% din PIB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.