Conducta care asigura independenta de gazele rusesti i-ar putea fi inutila Romaniei

Dupa ce a fost prezentat de autoritati ca solutie pentru reducerea dependentei fata de gazele rusesti, gazoductul Nabucco ar putea lasa Romania pe dinafara. Daca nu vom reusi sa incheiem acorduri cu tarile care alimenteaza Nabucco, atunci vom fi doar tara de tranzit pentru gazoductul ce traverseaza Europa si nu vom scapa de cele mai mari preturi la gazele importate din Rusia.

„Transgaz a cedat acum trei luni companiei Romgaz dreptul de negociere a achizitionarii gazelor din Orientul Mijlociu, din cauza ca transportatorul nu poate comercializa gaze. Daca nu vom incheia aceste acorduri, nu vom putea fi beneficiari“, a spus Vlad Pavlovschi, directorul de cercetare al Transgaz.
El a mai declarat ca toate tarile membre ale consortiului care participa la constructia conductei Nabucco au avut deja discutii cu producatorii de gaze naturale din zona Marii Caspice. La nivelul centralizat al Uniunii Europene, s-a discutat cu tari precum Egipt, Iran, Kazahstan, iar Romania sustine Azerbaidjanul pentru calitatea de furnizori de gaze pentru Nabucco.

Mai mult, rusii si-au aratat disponibilitatea de a suplimenta cantitatea de gaze intr-un proiect care incearca tocmai separarea de aceasta varianta. Cele sase companii ale consortiului, in ordinea traseului pe care il va parcurge conducta sunt Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), MOL (Ungaria), OMV (Austria) si RWE (Germania). Lor le va reveni jumatate din capacitatea de transport a gazoductului, restul fiind alocat altor companii, prin licitatie.

Daca negocierile vor fi favorabile, Romania va putea beneficia de circa 2 miliarde de metri cubi de gaze, adica jumatate din cat importa acum din Rusia. Proiectul ar trebui sa inceapa in 2010, iar prima livrare de gaze sa aiba loc in 2013. Lungimea totala a conductei este de 3.300 de kilometri si poate transporta anual 30 miliarde de metri cubi de gaze.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.