In ciuda majorarilor importante de dobanda, comisioanele, impozitul si in primul rand inflatia erodeaza puterea de cumparare a banilor plasati cu 1,25% pe un an
In actualele conditii de dobanda un depozit pe termen de un an in valoare de 2.000 de lei aduce pierderi reale de aproximativ 25 de lei, potrivit unui calcul realizat de Cotidianul. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca dobanzile practicate de banci au crescut semnificativ in ultima perioada, in pas cu majorarile consecutive ale dobanzii de politica monetara stabilite de Banca Nationala a Romaniei. Vinovatii principali sunt comisioanele de deschidere si administrare a contului, impozitul de 16% pe castigurile din dobanda si, nu in ultimul rand, nivelul inca ridicat al inflatiei anualizate. Pentru ca au nevoie de resurse in lei, majoritatea bancilor au initiat promotii axate in jurul produselor de economisire in moneda nationala.

Acest fenomen este vizibil cu precadere la bancile de dimensiuni mai mici, unde gasim in acest moment si cele mai bune dobanzi. Valoarea randamentelor anuale in cazul unor institutii de credit precum Banca Romaneasca, Libra Bank sau ProCredit se apropie de 11%, nivel maxim pentru dobanzile la depozitele la termen practicate de bancile din Romania. Si banci mari, cel mai recent BCR, au astfel de promotii, insa dobanzile se mentin inca in jurul a zece procente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.