Unul din punctele forte in negocierile dintre Romania si UE a fost reforma in sistemul energetic. Europa cerea privatizarea gazelor, a energiei electrice si a petrolului. Mai cerea ca produsele energetice sa nu se vanda sub costuri si sa se elimine subventia mascata, care, in 2004, a fost de 1,17 miliarde de dolari. Prin cifre, Bruxelles ii arata Romaniei ca, prin vanzarea la un pret corect a gazelor, curentului si benzinei, in bugetul de stat se economisesc, anual, 500 milioane de dolari. Din ceea ce a cerut UE, Romania a reusit sa faca pasi mari in reforma energetica, privatizand Petrom, 50% din distributia electrica si cele doua mari distributii de gaze naturale. Tara noastra a deschis piata energetica la 50% si a fost acceptata in clubul european al sistemului energetic. O bila neagra pentru Romania o constituie, insa, cele 300 de localitati neelectrificate si lipsa investitiilor in mediu.

Privatizarile, un punct forte in fata UE

Privatizarile din energetica au spart gheata. Electrica Dobrogea si Electrica Banat au fost cumparate de Enel, Italia, pentru 112 milioane euro. Petrom a fost cumparata de OMV Austria, care, in decembrie, anul trecut, a virat in contul statului roman 1,5 miliarde euro. CEZ Cehia a devenit actionar majoritar la Electrica Oltenia, pentru 120 milioane euro, iar E.ON Germania - la Electrica Moldova, contra a 100 milioane euro. Distrigaz-Sud a fost cumparat de Gaz de France, iar Distrigaz Nord - de Ruhrgaz, Germania. In prezent, se poate spune ca Uniunea Europeana este, deja, prezenta, printr-o serie de tari membre, in sistemul energetic romanesc.

Deschiderea pietei, 50%

Un alt atuu al Romaniei fata de UE este deschiderea pietei de energie si a gazelor la 50%. In prezent, consumatorii industriali isi pot cumpara energia dintr-o tara europeana, dar si Romania poate exporta fara probleme. Exportul-importul de energie este posibil datorita faptului ca tara noastra a fost inclusa in UCTE, sistemul electric european.

300 de localitati neelectrificate

Daca Romania a facut progrese mari in privinta privatizarilor, ea continua sa aiba probleme datorita numarului mare de localitati neelectrificate, circa 300. Pentru o tara care se vrea membra a UE, situatia trebuie rezolvata. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat Electrica a contractat un imprumut sindicalizat de 200 milioane de dolari, din care, in octombrie 2004, a si tras 50 milioane de dolari.

8 miliarde euro, investitii in mediu

Companiile energetice ar fi trebuit sa investeasca, anual, 4.500 miliarde lei pentru a se alinia la standardele UE. Per total, investitiile pana in 2012 ar trebui sa fie de 12 miliarde euro, din care 4 miliarde in modernizarea centralelor, iar 6-8 miliarde in mediu. Centralele Termoelectrica, dintre care multe ar fi trebuit inchise, polueaza aerul in mod inacceptabil pentru Uniunea Europeana.

Pretul energiei - mai mare decat in Grecia

Europa ii cere Romaniei sa nu vanda energie si gaze naturale sub costuri. Costurile sunt, insa, atat de mari, datorita neretehnologizarii, incat in tara noastra energia ajunge sa fie vanduta consumatorilor industriali chiar si cu 120 dolari/MWh. Oficial, pretul energiei variaza intre 83 si 90 dolari MWh. Chiar si la acest nivel, pretul energiei romanesti este mai mare decat cel al Greciei, care are 61 dolari/MWh, sau al Portugaliei, cu 67 dolari/ MWh.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.