Comisia Europeana urmeaza sa adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB), au declarat pentru NewsIn surse de la Bucuresti si Bruxelles

"Comisarul Almunia a declarat in aprilie, cand au fost publicate previziunile economice de primavara, ca va face o analiza atenta asupra fiecarei tari al carei deficit bugetar se apropie de 3%. Iar miercuri va avea loc aceasta evaluare", a declarat, pentru NewsIn, Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia. Ea nu a putut confirma ca Romania va avea parte de un avertisment, decizia urmand a fi votata in Colegiul Comisarilor.

Politica bugetara expansionista a guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionari din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, ca viziunea bugetara trebuie sa se schimbe, sustin surse din cadrul ministerului de Finante.

Lipsa predictibilitatii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale. De altfel, in luna aprilie, Romania a fost avertizata de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depasi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, daca va continua politicile bugetare actuale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.