Din cele 560.000 de companii active din Romania, 95% se confrunta cu intarzieri in recuperarea datoriilor, a declarat, citat de NewsIn, country manager Coface Romania, Cristian Ionescu

"In Romania sunt 560.000 de companii active, iar 95% dintre acestea, printre care si Coface Romania, se confrunta cu intarzieri la incasarea platilor" a spus Cristian Ionescu.

Acesta a mai precizat ca intarzierile la plata cu care se confrunta companiile romanesti au termene de 180- 200 de zile, iar cel mai ridicat termen este in agricultura unde acesta poate ajunge pana la 360 de zile. "Societatile din agricultura sunt pe locul trei in ceea ce priveste numarul de insolvente, acesta fiind depasit numai de retailul independent, pe locul unu si comertul cu ridicata pe locul al doilea", a precizat pentru NewsIn country manager Coface Romania.

In privinta creditelor bancare Cristian Ionescu a spus ca 20% dintre acestea au intarzieri la plata, iar 0,14% din cele 20 de procente nu sunt recuperate. "Circa 0,14% este o valoare mica in comparatie cu dobanzile de pe piata", a mai spus Cristian Ionescu in cadrul unui seminar pe tema managementului creantelor.

Conform reprezentantilor Coface o companie care intra in faliment afecteaza cel putin zece furnizori. Conform Legii insolventei pentru a se deschide aceasta procedura o companie trebuie sa aiba creante de cel putin 10.000 de lei sau intarzieri la plata salariilor echivalent cu sase salarii medii pe economie.

Media cifrei de afaceri a agentiilor de colectare a creantelor din Romania este estimata la 11 milioane de euro anual, fiind considerata o piata in crestere insa sub nivelul celei din Polonia unde sunt inregistrate peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania sunt maxim 20.

"Este greu de estimat la cat se ridica nivelul colectarii creantelor in Romania, insa putem aprecia o piata a agentiilor de colectare creante la 11 milioane de euro anual", a declarat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania, Constantin Coman.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.