Pretul barilului se indreapta vertiginos spre 150 de dolari, pe fondul zvonurilor privind un atac iminent asupra Iranului

Pretul petrolului a stabilit un nou record istoric, peste 139 de dolari pe baril, crescand, la sfarsitul saptamanii trecute, cu mai mult de 9%, dupa cumparari masive declansate de deprecierea dolarului si de intensificarea tensiunilor dintre Israel si Iran.

Cotatia titeiului tranzactionat la New York a inchis ziua de vineri la 138,54 dolari pe baril, cu 10,75 dolari peste nivelul de la finele sedintei de joi, dupa ce a atins un record istoric de 139,12 dolari, consemnat in urma celei mai mari cresteri inregistrate vreodata intr-o singura sesiune, informeaza Reuters. Pretul petrolului a crescut cu 44% de la inceputul acestui an si ameninta cresterea economica a marilor piete de consum.

Barilul de petrol ar putea depasi pragul de 150 de dolari pana pe 4 iulie, una dintre cele mai importante sarbatori nationale americane din punct de vedere al turismului, deoarece majorarea cererii pe pietele asiatice reduce livrarile de titei catre Statele Unite, au apreciat analistii bancii de investitii Morgan Stanley.
Printre cauzele care au dus la o asemenea crestere a pretului se numara dolarul american care s-a depreciat in raport cu moneda europeana dupa unele semnale in piata, potrivit carora Banca Centrala Europeana ar putea majora dobanda de referinta in acest an. Euro a urcat cu 0,6%, la 1,5673 dolari pe unitate, de la 1,559 dolari pe unitate. Dolarul a scazut la 105,82 yeni pe unitate, de la 106,3 yeni pe unitate. Un alt factor care a influentat avansul cotatiei petrolului a fost avertismentul, recent, al ministrului Transporturilor din Israel, conform caruia un atac asupra laboratoarelor si instalatiilor nucleare ale Iranului este "inevitabil".

Ministrul japonez al Economiei, Akira Amari, a declarat ca actuala crestere a pretului petrolului va duce la recesiunea economiei mondiale, daca nu vor fi luate masuri urgente. El i-a indemnat pe participantii la reuniunea ministrilor energiei G8 sa acorde suficienta atentie si sa-si intensifice eforturile pentru stabilitatea pietei petrolului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.