Cu toate acestea, in magazine gasim cu greu produse ecologice fabricate in Romania. Lipsa unor subventii consistente si a fondurilor pentru investitii, dezinteresul pietei pentru „produsele bio” sunt doar cateva dintre cauzele care fac ca potentialul romanesc sa ramana neexploatat.

A produce ecologic legume si fructe nu este la indemana oricui. „Solul nu trebuie sa fie tratat cu nici un fel de ingrasaminte chimice ci numai cu ingrasamant natural, iar plantele nu trebuie tratate cu pesticide sau alte substante artificiale contra daunatorilor”, explica Nicolae Stefan, presedintele Federatie Nationale a Sindicatelor din Agricultura, AGROSTAR. De asemenea, daca nu sunt folosite ingrasaminte chimice nu inseamna ca produsul este 100% ecologic. „Nici macar apa care este folosita la udatul culturilor sau pentru hrana animalelor nu trebuie sa contna nici un fel de chimicale”, precizeaza presedintele AGROSTAR.

Majoritatea agricultorilor romani nu-si pot asuma riscul. „Agricultorii oricum abia pot sa se intretina, 65% practicand o agricultura de subzistenta. Aceasta ar fi insa un avantaj, inseamna ca solul nu este tratat excesiv, dar fara subventii serioase nu se poate face nimic”, adauga Nicolae Stefan.