Business 7 Iunie 2008 01:28
Unele firme de brokeraj iti permit sa investesti la Bursa chiar daca in buzunar ai sume foarte mici. Altele impun praguri inalte

Puteti incepe sa investiti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) chiar daca aveti numai cateva sute de lei la dispozitie. Spre exemplu, la firma de brokeraj SSIF Broker Cluj, pentru deschiderea unui cont de investitii nu exista un prag minim. „Nu pretindem o suma minima, ci pretindem o suma egala cu 100 de actiuni dorite inmultite cu pretul lor“, ne-a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj. De exemplu, 100 de actiuni Amonil costa in acest moment sub 10 lei, iar 100 de actiuni BRD costa circa 2.300 de lei. Pe site-ul firmei este insa recomandata o suma minima, de 1.500 de lei, necesara pentru un portofoliu „decent“ de actiuni. La SSIF Intercapital Invest, suma minima pentru deschiderea unui cont de investitii asistat de broker este de 10.000 de lei la sediul din Bucuresti si 5.000 de lei la sediile din tara. Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare on-line este de 3.500 de lei.

Primii pasi
Pentru a tranzactiona actiuni pe una dintre pietele autohtone, BVB sau Rasdaq, o persoana trebuie sa aiba un cont deschis la una dintre firmele de brokeraj autorizate sa actioneze in piata respectiva si un cont la o banca, pentru a realiza transferurile de bani.

Apoi, tranzactiile se pot face atat prin intermediul brokerului, cat si direct, cu ajutorul sistemelor de tranzactionare pe internet. Pentru un investitor neavizat, este preferabil ajutorul brokerilor, care vor efectua tranzactiile, dupa o consultare prealabila cu clientul. Serviciul de intermediere a tranzactionarii de catre un broker incepe cu semnarea unui contract de intermediere si a unui formular de deschidere de cont. Totodata este negociat comisionul de tranzactionare, sunt stabilite obiectivele investitionale, iar clientul specifica nivelul de risc pe care il doreste. „Noii investitori trebuie sa aiba doua calitati: rabdare si rezonabilitate. Nu trebuie sa pretinda cele mai mici preturi la cumparare si cele mai mari la vanzare“, le recomanda neinitiatilor Petru Prunea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.